Bästa hundrasen för dig med katt


Valet av hundras är viktigt för dig som har katt och även funderar på att skaffa hund. Med en "kattvänlig" hundras minskar risken för problem.

Bästa hundrasen för dig med katt

Valet av hundras är viktigt för dig som har katt och även funderar på att skaffa hund. Det brukar skojas att katter och hundar är varandras fiender, men de kan lika gärna bli bästa vänner. Samtidigt bör du komma ihåg att olika hundar har olika personlighet. Med en "kattvänlig" hundras minskar risken för problem.

Att hundar och katter har ett komplicerat förhållande är ingen nyhet. Många hundraser är fulla av energi och älskar att jaga andra djur. Katter brukar uppskatta lugn och ro och att kunna sova ostört. Trots allt avlades ju många hundraser fram med jakt som huvudsakliga syfte. Den instinkten triggas även av en katt. Hundraser med syfte att skydda, ledsaga och övervaka är ofta bättre. Ett tips är att titta på hundrasens historia och allmänna egenskaper, inte minst temperament och energinivå.

Introducera i ung ålder

Med lite tur kan du introducera katten och hunden redan när de är kattunge och valp. Redan tidigt i livet går de igenom en socialiseringsfas. Det är under den fasen som det är allra enklast att ge dem positiva erfarenheter av andra djur. Utmaningen är betydligt större med en vuxen katt som helt saknar erfarenhet av att möta hundar. Självklart går det inte att vrida tillbaka klockan, så måste du introducera vuxna individer får du se till att ha mycket tålamod. Här är några korta tips:

  • Börja med att låta dem vänjas vid varandras dofter.
  • Ta god tid på dig med första mötet och se till att varken hunden eller katten är trängd.
  • Belöna positiva reaktioner, men inte så att det skapar konkurrens.
  • Lämna dem aldrig ensamma under den första tiden. Det är viktigt att de associerar den andres närvaro med något positivt. Du kan behöva separera dem och katten ska ha möjlighet att komma undan om den önskar.


Vilka hundraser är bäst?

Utpräglade sällskapshundar brukar passa ihop med katter. Många av de hundraser som är rekommenderade för en familj med små barn är bra att välja till en katt. Nedan följer några hundraser som i allmänhet fungerar utmärkt:

  • Golden Retriever - Är en oerhört populär hundras av flera anledningar. De är kända för att vara skonsamma och kärleksfulla mot både katter och människor.
  • Newfoundland - En hundras som är känd för att vara tålmodig, lugn och beskyddande mot alla familjemedlemmar. De brukar fungera bra med katter liksom med andra husdjur.
  • Labrador - En lojal hundras som är en av de bästa familjehundarna. De brukar komma bra överens med katter om de introduceras på rätt sätt.


I övrigt brukar många raser av så kallade dvärghundar fungera överraskande bra med katter, till exempel mops och pomeranian. De är småväxta och ses sällan som ett hot av katten. Skulle katten bli irriterad har den heller inga som helst problem att komma undan den typen av hundraser. Ett kul exempel på en hund och katt som blivit bästa vänner är Henry och Baloo, henrythecoloradodog på Instagram. Denna blogg är även inkluderad i vår lista på intressanta hundbloggar.

Vilka hundraser är olämpliga?

Undvik hundar med stor jaktinstinkt. Ett tips är att inte välja hundraser som står nära sin artfrände vargen. Ytterligare en god idé är att undvika hundar med extremt energi- eller tidsbehov. Katter brukar ha svårare att acceptera dem, eftersom de själva behöver vila och sova mycket. Däremot är det viktigt att komma ihåg att hundar och katter är individer med egen personlighet. Det finns alltid undantag inom alla hundraser.

Läs mer

Se vår artikel Få katten och hunden att trivas tillsammans på vår systersajt Katter.se. 


Redaktionen
Hundar.se