Välj en intelligent, snäll och behändig hund – yorkshireterriern


Yorkshireterriern är en mycket pigg och glad hund som fungerar utmärkt för nybörjare. Rasen är alert och lydig, men kräver uppfostran för att må bra. Redan under 1850-talet började man att föda upp rasen och då, precis som nu, användes den främst till sällskap och i samband med utställningar.

yorkshireterrier

Rasens historia

Det var under 1850-talet som intresset för att skapa en liten och mjukhårig terrier startade. Hundrasen avlades fram i ulldistriktet i Yorkshire, vilket också blev grunden till rasens namn. Här var det arbetare från ullfabriker och vävare som tog sig an uppgiften att föda upp hundrasen, troligtvis för att använda aveln som en extrainkomst. Hundrasen skulle snabbt komma att bli mycket populär, speciellt hos äldre och besuttna kvinnor. Man tror att rasen härstammar från den engelska terriern black-and-tan, men också från malteser och skyeterrier. Det var först under år 1886 som den erkändes som en alldeles egen ras och idag har den vunnit många hjärtan världen över.

Temperament och egenskaper

Trots sin ringa storlek är yorkshireterriern en mycket alert och pigg hund som gärna kan promenera många långa sträckor. Den är snäll, pigg och modig, vilket gör att den ofta går bra ihop med nya människor. När det kommer till andra hundar och djur sker en bra relation sällan per automatik, men genom att vänja hunden från en tidig ålder kan den bli kompis med de absolut flesta. Yorkshireterriern mår bäst av daglig och regelbunden motion. Eftersom den är duktig på agility kan träning på detta plan göra hunden mycket gott.

Päls och pälsvård

Tittar man på hur rasstandarden ser ut så har rasen en lång päls. Det innebär att pälsvården är relativt omfattande och genomborstning bör ske med minst en dags mellanrum. Många långhåriga hundar har inget underull, vilket stämmer även på denna terrier. Det gör dessutom att terriern inte fäller lika mycket som många andra raser. Bad rekommenderas var annan till var tredje vecka om pälsen är kortklippt.

Är Yorkshireterrier en bra nybörjarhund?

Tack vare sitt trevliga temperament och lynne är rasen en bra hund för nybörjare, men det är viktigt att man inte glömmer bort att en liten hund behöver uppfostras på samma sätt som en stor. Som nybliven hundägare kan det vara en god idé att gå en lydnadskurs tillsammans med din yorkshireterrier. Hundrasen är nämligen känd för att kunna prestera riktigt bra på lydnadsplan.

Fungerar hunden bra tillsammans med barn?

Yorkshireterriern är absolut en bra familjehund och är barnvänlig som få. Den lämpar sig dock främst hos familjer med lite större barn. Orsaken till detta har ingenting att göra med hundens sinne eller temperament, utan det är helt enkelt den ringa storleken som gör att den behöver skyddas mot alla de busstreck och de hårdhänta nypor som små barn kan ha. I en familj med större barn är hundrasen dock mycket populär och blir en bra kompis. Tack vare att den är så behändig är den också mycket smidig och enkel att ha med sig i de allra flesta situationer och på de flesta äventyr.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel