Valpsäkra bostaden


Ska du skaffa hundvalp eller har du kanske redan gjort det. Då är det hög tid att valpsäkra ditt hem så bra det bara går. Det är ungefär samma tänk som när det gäller småbarn, när de kommer i krypåldern är det mycket som kommer inom räckhåll och som kan vara riktigt farligt. Valpar är i krypåldern redan från första dagen, dessutom är de kvicka.

En bra valphage

Det absolut bästa tipset är att ordna med en valphage där valpen kan vara korta stunder när du inte har möjlighet att ha den under full uppsikt. Det är förstås inte tillåtet att ha valpar i bur, så det här är något helt annat och får bara användas korta stunder. En bra valphage går att göra med hjälp av vanliga, billiga kompostgaller för någon hundralapp. Den är dessutom väldigt lätt att flytta mellan olika rum beroende på var den kan behövas för stunden. Se alltid till att valpen gillar sin valphage, den får aldrig användas som bestraffning.


Livsfarliga sladdar och kablar

Det finns fortfarande gott om sladdar i de allra flesta hem även om mycket numera också är trådlöst. Det är lätt att glömma bort laddstationer för mobiltelefoner eller nätverkskabeln till TV, de hanteras ju sällan och ligger ofta lite undanskymt. Men en valp hittar dem direkt och sladdar är väldigt skojiga leksaker för en bitsugen liten hund. Det här kan bli riktigt farligt så se till att valpsäkra genom att skaffa rejäla kabelskydd eller ta hjälp av en elektriker för att göra riktigt säkra installationer. Fäst lösa kablar längs väggen, även kablar som inte är strömförande är lämpligt att fästa upp så valpen inte kan bita sönder dem. Vi rekommenderar att du kontaktar en bra elektriker kan också hjälpa till att dra nödvändiga sladdar bakom panelen om de inte kan döljas eller hanteras på annat sätt.

Tips gällande sladdar och elektrisk utrustning i hemmet:

  • Undvik lampor med långa sladdar går den sönder i golvet kan den bli strömförande och farlig. 
  • Fäst lösa kablar längst väggen med vanliga kabelhållare.
  • Bygg bort nödvändiga större sladdar bakom paneler (kan göras med hjälp av en kunnig elektriker)

Installera jordfelsbrytare

En elektriker kan också installera en jordfelsbrytare, något som är en väldigt bra säkerhetsåtgärd eftersom den direkt bryter strömmen om något går fel. En valp kan slicka på eluttag, den kan dra ner lampor och det kan hända mycket mer än de flesta faktiskt tror. Det händer inte alltid, men när det händer kan konsekvenserna bli mycket stora.

Risker med barnens leksaker

Finns det barn i hemmet så brukar det också finnas leksaker av olika slag. En del av dem kan vara riktigt farliga för en liten hundvalp. Kulor och mindre bollar är lockande att smaka på och de fastnar lätt i halsen, nya VR-glasögon kan slitas isär, plastleksaker kan bitas sönder och vassa flisor kan hamna i matsmältningssystemet och orsaka svåra skador på tarmarna om oturen är framme.

Laddningsbara leksaker

Barnen tycker säkert det är jättekul med en liten valp, men de kanske inte alltid tänker på riskerna när de leker med sina egna leksaker. Många leksaker är laddningsbara och när de ska laddas så är det en ny, spännande sladd och en kontakt som dyker upp vid något elurtag. Valpar som tycker det är kul med sladdar och gillar att bita kommer garanterat att uppmärksamma nya sladdar av tillfällig art. Be en elektriker att installera en särskild kontakt för barnens leksaker, utom räckhåll för valpen och uppmana barnen att aldrig ansluta sina leksaker någon annanstans när de ska laddas.

Göm undan alla batterier

I många leksaker och även andra saker, som fjärrkontroller finns idag batterier av olika storlek och form. De kan också vara spännande att smaka på och kanske bita sönder eller svälja. Ett söndertuggat batteri kan orsaka skador på slemhinnorna och de är dessutom ofta giftiga. Om du misstänker att din valp har fått i sig ett batteri ska du omedelbart kontakta en veterinär för rådgivning. En trasig fjärrkontroll kan lätt ersättas, men hunden kan få allvarliga skador och veterinärkostnaderna kan bli astronomiska även om du har en försäkring.


Valpar är nyfikna – håll kemikalier och mediciner inlåsta

Att valpen drar ut toapappret till en lång ringlande orm må vara irriterande om det händer ofta, men det är i alla fall inte farligt, däremot finns mycket annat i badrummet som inte alls är bra för en valp att leka med. Förvara därför aldrig mediciner, toarengöringsmedel eller extra tvål eller hudkräm på ett sådant sätt att valpen kan få tag på det. Om möjligt ska ett skåp på hög höjd användas, finns inget sådant bör det vara ett låsbart skåp. Och vad gäller höjden så växer valpar så den hylla som känns helt säker ena dagen kan vara lätt åtkomlig för valpen nästa dag. Du måste alltid ligga steget före vad gäller säkerheten för din lilla pälskling.

Valpsäkerhet sammanfattningsvis

  • Tänk på att ligga steget före hela tiden. Valpar är jättenyfikna och många av dem älskar att gnaga och bita på allt de hittar. 
  • Skaffa gärna bitleksaker åt valpen men tro inte att det helt botar lusten att bita på den där slingrande elsladden som plötsligt dyker upp när brödrosten tas fram.
  • Elstötar är livsfarliga för valpar. 
  • Ta hjälp av en kunnig elektriker som kan säkra dina elinstallationer


Redaktionen
Hundar.se