Tysk spets – en barnvänlig familjehund


Tysk spets är en ras som finns i flera olika varianter. De allra vanligaste varianterna är kleinspitz, mittelspitz och zwergspitz, den senare mer känd som pomeranian. Rasen har rötter som sträcker sig så långt tillbaka i tiden som till stenåldern och användes då som torvhundar och gårdshundar. Svenska kennelklubben har kategoriserat alla varianter till grupp 5 vilken omfattar olika raser som man anser är av urhundstyp. Detta är alltså väldigt gamla raser som har ursprung långt tillbaka i tiden och just tysk

tysk spets

Under århundradena har rasen ändrat skepnad, liksom de användningsområden som de idag är aktiva inom.

Användningsområde och motion

Från att vara en arbetande hund är tysk spets numera en uppskattad familjemedlem. Rasen fungerar i regel mycket bra i alla typer av miljöer och har lätt för att anpassa sig till både miljö och olika situationer. Dessa värdefulla egenskaper tillsammans med att de är mycket barnvänliga gör att de är högt uppskattade som sällskapshund.

Rasen syns även inom olika hundsporter där det finns många individer som har lyckats bra inom flertalet grenar, så som agility, lydnad, spår, nosework och rallylydnad. De tycker om att arbeta tillsammans med sin förare och lyckas därför bra i de allra flesta utmaningar som man ger dem. Även om de tycker det är roligt med olika aktiviteter är det inte en ras som kräver särskilt mycket motion för att vara nöjd.

Temperament och hälsa

Detta är en ras som har stor tillgivenhet till sin familj och den tycker om att följa med på familjens utflykter, stora som små. Den är i regel positiv och har därför även lätt för att lära. Samtidigt är de mycket alerta och pigga. Hunden hade från början uppgiften att vakta gården och detta är egenskaper som finns kvar idag, den har en del vaktinstinkt vilket gör att den har lätt till skall. Jaktinstinkten är däremot mycket låg.

Rasen har få kända sjukdomar och anses därför vara en mycket frisk ras. De sjukdomar och besvär som man har noterat är ögonsjukdomen PRA och även ledproblemet patella luxation.

Utseende och päls

Tysk spets klassas som en liten hund och har en mankhöjd på mellan 30 - 40 cm. Öronen ska vara upprättstående och svansen ska ha den typiska knorren som förekommer hos de flesta spetsar. Utseendet kännetecknas av den kraftiga pälssättning över kroppen och den klassiska lejonmanen över bröstet. Den yttre pälsen är starkt smutsavvisande och består av täckhår som är långa och raka. Under den yttre pälsen finns en tjock underull som skyddar mot både kyla, värme och väta.

Trots att en tysk spets har väldigt mycket päls är den förhållandevis lättskött. Det enda som man behöver göra i pälsvård är att på regelbunden basis, helst veckovis, kamma igenom pälsen ända från rötterna ut till topparna. Genom att regelbundet kamma hunden förebygger man att tovor uppstår samtidigt som pälsen håller sig mjuk, len och glansig. Vid behov kan hunden duschas och sedan fönas torr för att även underullen och huden ska torka ordentligt.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel