Tax – en charmig och självständig jakthund


Både till utseende och personlighet är taxen oefterhärmlig. Den är kärleksfull och sällskapssjuk och älskar att leka och kela. Den är också mycket envis.

Taxen har avlats som en självständig jakthund, som modigt letar upp villebråd ofta större än sig själv och ensam och enträget gräver sig ner till dem och tar itu med dem. Detta sätt att jaga har format rasens modiga, intelligenta, envisa och något egensinniga personlighet.

Grythund med karaktäristiskt utseende

Taxen är en tysk grythund. Dessa jakthundar är de specialiserade på att gräva sig ner i gryt hos rävar, kaniner eller grävlingar. Namnet kommer från det tyska ordet för grävling: dachs.

Taxen uppkom troligen som en dvärgmutation av tyska braquehundar. Den förekommer i tre pälsvarianter och tre storlekar (tax, dvärgtax och kanintax), det vill säga nio olika typer. De kan vara korthåriga, långhåriga eller strävhåriga. De vanligaste färgkombinationerna är svart och brun päls, undantaget den strävhåriga som brukar vara gråare. De mindre varianterna avlades fram i början av nittonhundratalet genom systematisk korsning av små individer rasen. Storleken avgörs genom att mäta bröstkorgen. Taxen har en mankhöjd på upp till 47 centimeter, väger upp till nio kilo och lever cirka 12-15 år. Tack vare sin breda bröstkorg har taxen ett starkt skall som verkar komma från en betydligt större hund.

Rasen har ett väldigt karaktäristiskt utseende med lång kropp, bred bröstkorg, korta ben och lång nos. Dess originella utseende har gjort den populär bland serietecknare. Det engelska ordet för korv, hot dog, tros härstamma från när tyska invandrare anlände USA med sina taxar och sin förkärlek till att äta korv. Hundens smala, avlånga kropp blev ett skämtsamt namn för korven.

Skötsel och hälsa

Taxen är en mycket livlig, sällskaplig och framåt hund. Den är aktiv både inomhus och utomhus. Den behöver inte väldigt mycket motion utan det räcker med några kortare promenader under dagen. Särskilt den korthåriga varianten är känslig för kyla och kan behöva en tröja på vintern. Det är en barnvänlig, lekfull familjehund. Den bör dock socialiseras tidigt, då den annars kan bli svartsjuk, benägen att vakta och reserverad mot främlingar; i vissa fall aggressiv.

Det är en mycket intelligent hund som lär sig snabbt. Det envisa lynnet gör dock att den inte alltid väljer att lyda. Träningen bör utföras med tålamod, konsekvens och tydliga gränser. Hunden måste hållas motiverad under träningen med matbitar eller leksaker och träningspassen bör vara korta, då den ganska snabbt kan bli uttråkad. Det bör nämnas att taxar tenderar att skälla väldigt mycket. De har stark jaktinstinkt och tycker om att springa efter saker.

Ryggen är väldigt känslig. Det är av yttersta vikt att dessa hundar inte blir lata och överviktiga, samt att man tar hänsyn till ryggen när man håller i den och kontrollerar att den inte skadar sig när den hoppar ner från möbler. Vanliga hälsoproblem inom rasen är bland annat diskbråck som kan leda till förlamning, epilepsi och magomvridning (GVD).

Den korthåriga varianten kräver inte mycket pälsvård alls, medan de andra två ska borstas regelbundet. Den långhåriga taxen anses allmänt vara mildare i temperamentet.

Mycket personlighet i en liten hund

Taxens självständiga, envisa lynne gör att den är van att ta egna beslut och kan vara lika ihärdig med att tigga mat som den är vid grytjakt. Dess unika utseende och sällsynt starka personlighet har gjort den till en mycket populär sällskapshund. Den vill alltid vara med och älskar att både leka och kela. Självrådigheten till trots är taxen relativt lättskött och kan fungera bra som förstahund. Den kräver inte så mycket motion och är väldigt tillgiven.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel