Shih tzu: Hunden som skyddade templen från onda andar


En dvärghund som ursprungligen härstammar från Tibet, Shih tzun är en av de äldsta hundraserna och den har ett anrikt förflutet.

shih tzu

En lejonhund i tibetanska tempel

Shih tzu betyder lejonhund på kinesiska. Shah tzuhundar tjänade länge som tempelhundar för att driva bort onda andar. Dokument från Mingdynastin omtalar dem som intelligenta, vänliga och till utseendet lika små lejon. Från och med 1644 skänkte Dalai Lama dessa heliga hundar som gåva till den kinesiska kejsarens familj, vilken sedermera startade en egen uppfödning. Den moderna rasen förfinades och avlades sedan fram i Storbritannien.

Shih tzun har en vacker, lång tät päls som finns i många färgkombinationer. Pälsen fäller inte och anses som hypoallergen; den slutar inte växa utan måste klippas. Hunden är robust, stark och spänstig med runda, stora ögon och kort nos. Öronen är stora och hängande. Rasen är en utpräglad sällskapshund som väger 4,5-8,5 kilo, med en mankhöjd på högst 27 centimeter. Livslängden är cirka 13-15 år.

Omvårdnad

Shi tzun behöver omfattande pälsvård. Med lång päls måste den borstas dagligen, tvättas ofta och klippas. Ögonen måste hållas fria så den kan se; de tårar dessutom ganska mycket. Särskilt krävande är att hålla ansiktet rent, då mat tenderar att fastna i mustaschen. Man kan också välja att hålla pälsen kortare vilket kanske tar ifrån hunden något av dess sken av helig tempelhund, men det söta ansiktet kommer bättre till sin rätt och det är bekvämare, både för hunden och ägaren. Vid klippning kan man tänka på att hundars morrhår har en viktig funktion för exempelvis avståndsbedömning; därför kan hundar med avklippta morrhår ofta förefalla lite klumpiga. De hängande öronen är känsliga för infektioner och behöver rengöras regelbundet och klorna ska klippas. Även tandvården är viktig. Återkommande hälsoproblem hos rasen är kopplade till höft, leder, ögon och njurar. De kan lida av allergier och vissa exemplar har navelbråck. Den korta nosen gör att den tål värme dåligt och att den kan få snuva, okontrollerade nysningar och andnöd.

Shih tzun är inte den mest atletiska av hundar. Dess konstitution gör att den har svårt att simma och även om den behöver dagliga promenader, kräver den inte så mycket motion. Den är nyfiken, intelligent och lekfull så flera kortare promenader passar den bäst.

En hund avlad för att vara det perfekta sällskapet

Shih tzun är väldigt kärleksfull, social och tillgiven. Temperamentet är välbalanserat och mot sin ägare är den tillgiven och trofast. Den är barnvänlig och fungerar med andra husdjur. Trots sitt robusta utseende kan den vara ganska ömtålig och man ska vara uppmärksam på att den inte gör sig illa. Den vill alltid vara nära sin familj, är glad och lekfull och helt enkelt sympatisk och behaglig att leva med. Den är lika förtjust i att leka som att kela och få ligga bredvid dig på soffan. Den kan vara lite reserverad med personer den inte känner och som alla hundar ska den socialiseras tidigt och uppfostras på rätt sätt. Shih tzun är intelligent, anpassningsbar och lättränad när man är vänlig och tålmodig med den och ger den positiv respons. Den kan verkligen vara rolig, kärleksfull och rent charmerande, så det gäller att komma ihåg att vara konsekvent och sätta gränser för den.

Denna godmodiga, tillgivna och snälla hund tar sin uppgift som sällskapshund på största allvar. Den är lycklig när den får vara med sina människor som den överöser med ovillkorlig kärlek.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel