Schäfern är mångsidig, intelligent och väldigt lojal


Intelligent, lojal, stark, modig och tillgiven. Schäfern är en krävande hund som behöver massor med motion, träning och uppmärksamhet. Det är också en hund med få begränsningar. Schäfern klarar av nästan alla jobb den ska utföra - oavsett vad. Den kan också vara en fantastisk sällskapshund som älskar att leka och gör vad som helst för sin familj.

schäfer

En tysk fåraherde som blivit en av världens populäraste hundar

Schäfern kommer från tyska brukshundar, vallhundar och gårdshundar. Mot slutet av artonhundratalet började man avla dessa för att få fram en hundras med deras bästa egenskaper. Resultatet blev schäfern, som på tyska betyder ”fåraherde”.

Rasen började redan tidigt att användas som polishund och under första världskriget tjänstgjorde den som räddningshund och rapporthund. Sedan dess har den fått utföra många olika jobb åt människan; alltifrån militärhund till blindhund och terapihund. Det är en stor ras; den väger 22-40 kilo, mankhöjden är 55-65 centimeter och den lever i cirka 7-10 år. Den kan ha lite olika färger, men de vanligaste är svart och brunt.

Schäfrar förekommer ofta i populärkulturen. En av de kändaste av dem är kanske den trogna och påhittiga polishunden Rex.

En hund som ska väljas och skötas med omsorg

På grund av att rasen är så populär är det extra viktigt att hitta en seriös och duktig uppfödare som är uppmärksam på både hälsan och temperamentet. Något som kan vara värt att kolla upp är förekomsten av höftledsdysplasi i hundens stamträd, då detta varierar mycket inom aveln av rasen. Vanliga hälsoproblem är kopplade till lederna, ryggen samt allergier.

Rasen fäller mycket och om man inte vill ha sitt hem fullt av hundhår krävs en del pälsvård i form av regelbunden borstning. Det är bra om hunden får saker att tugga på för tändernas skull. Rasen tenderar att skälla mycket. Den går inte alltid så bra ihop med hundar av sitt kön eller andra husdjur om den inte vänjs vid dem som liten.

Schäfern är som sagt en mångsidig hund. Den behöver väldigt mycket träning och stimulans. Den ska socialiseras tidigt för att inte bli nervös som vuxen. Det är en atletisk hund som behöver mer än bara promenader utan den ska verkligen få röra på sig, ha mycket sällskap, lek och massor av träning.

Din allra bästa vän

De vackra ögonen med en intelligent blick. Den atletiska kroppen och tjocka pälsen. Schäfern är nästan som själva idén av vad en hund ska vara och har varit genom människans historia. En orädd och skicklig vakthund, en anpassningsbar arbetshund och en trogen vän. Den är uppmärksam, följsam, arbetsvillig och godmodig. Den är väldigt lekfull, vilket är en nyckel till att motivera hunden att utföra en uppgift. Schäfern är barnvänlig och kan trivas väldigt bra i en aktiv familj.

Schäfern är inte att rekommendera som förstahund. Den kan bli en fantastisk sällskapshund, brukshund, vakthund och vad man än kan tänka sig. Denna starka, intelligenta och lojala hund lär sig snabbt och kan bli vara väldigt snäll, tolerant och kärleksfull. I fel händer kan det dock gå illa och rasen kan bli nervös och i värsta fall aggressiv. Det är av yttersta vikt att socialisera hunden, träna den och ge den all motion och kärlek den behöver. Med rätt behandling överträffar få hundar en schäfer. En mer lojal och tillgiven vän går nog knappast att få.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel