Få en beskyddare och vän i rottweilern


En slagskämpe med ett hjärta av guld. Med rätt ägare kan denna trofasta, intelligenta hund bli hela familjens bästa vän.

rottweiler

Från Rom till Sydtyskland

Rottweilern är en stor och muskulös hund av molossertyp. Den senare är en ganska omfattande kategori hundraser som tros härstamma från de doggliknande hundar som användes i Romarriket. Rasens namn kommer från den tyska staden Rottweil som höll en boskapsmarknad där dessa hundar användes som skydd, samt för att driva och vakta boskap. Idag tjänar rasen som vakthund, polishund och sällskapshund.

Rottweilern är korthårig och har svart päls med rödbrun teckning. Den kräver inte så mycket pälsvård, även om den fäller en del. Den väger cirka 42-50 kilo, har en mankhöjd på 56-68 cm och lever i genomsnitt 8-11 år. Hälsoproblem inom rasen är kopplade till höfter, leder, ögon och hjärta. Som alltid med stora hundar är det viktigt att undvika övervikt för att inte slita på höfterna.

Socialisering, träning och ännu mer träning

Det finns knappast någon ras där socialisering och lydnadsträning är viktigare än hos rottweilern. Rätt uppfostran gör skillnaden mellan en lugn, tillgiven och lekfull hund, och en som kan utmana sina ägare, bli aggressiv och farlig. Ansvarslösa ägare till denna respektingivande hundras har tyvärr gett den ett sämre rykte än den förtjänar. Med fel träning eller grym behandling kan rasens kombination av styrka och intelligens bli katastrofal. Men med rätt uppfostran kan rottweilern vara en fantastisk familjehund.

Man kan ganska bestämt avråda från att skaffa en rottweiler som förstahund. Rasen ska helst uppfostras av en erfaren och konsekvent ägare som med fast hand kan försäkra sitt ledarskap. Hunden ska ha tydliga gränser och ägaren mycket tålamod. Man ska vara vänlig men bestämd och gärna utnyttja rasens intelligens och arbetsvilja. Det kan vara en bra idé att gå en lydnadskurs tillsammans med sin hund.

Det är väldigt viktigt med en tidig socialisering och även att ge hunden både fysisk och psykisk stimulans. Den behöver mycket sällskap för att vara trygg och ska inte lämnas att bo ensam i trädgården. Den behöver regelbundna promenader, lek och genomgående lydnadsträning. Utan tillräckligt med sällskap och motion kan de bli destruktiva och ge sig på inredningen. Rasen knyter väldigt starka band till sin familj, men är ofta ganska likgiltig inför främlingar. Den har en stark naturlig vaktinstinkt och den tvekar inte att göra vad som helst för att försvara sin flock. Det är en ganska tyst ras som inte alltid varnar genom att skälla eller morra, så man ska vara extra uppmärksam på hundens signaler. Tikarna är något lättare att ha att göra med än hanarna.

Om du väljer att skaffa en rottweiler: lägg ner det jobb som krävs för att ge denna lojala och tillgivna hund det rykte den förtjänar!

En Herkules bland hundar

Det är en trevlig hund med stark personlighet, som tycker om att vara med och gärna leker med hela familjen. En väluppfostrad rottweiler har ett avslappnat temperament, är lydig, stabil och lojal. Rasen är mycket barnvänlig. Den är kärleksfull mot barn men kan vara väldigt beskyddande mot dem, också när de inte borde.

Rottweilern är en stark hund med ett stort hjärta. Som lugn och kärleksfull tvekar den inte att göra vad helst för sin familj. De vackra mörkbruna ögonen är varma och vittnar om mod, intelligens och lojalitet.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel