Pudeln - en gladlynt hundras som inte fäller


Vill du veta mer om hundrasen eller går du i tankarna om att bli hundägare? Pudeln är en fantastisk kamrat som du aldrig får tråkigt med.

Är du intresserad av att skaffa en pudel? Pudeln har sedan länge varit mycket populär och uppskattad och det är många som kan tänka sig hundrasen som sällskapshund. Det är en mycket glad hundras som är full med energi. Det är en utmärkt kompis som trivs bra med både vuxna och barn och som vill vara med där det händer.

En gladlynt och sportig familjehund

Pudel är en hundras som många associerar till utställningar och tävlingar, men sanningen är att hundrasen ursprungligen var vattenapportör. Det var endast de mindre pudelraserna som man använde som utställningshundar eller så kallade cirkushundar som gjorde konster. Tittar man tillbaka i tiden kan man se hundrasen på målningar från 1400-talet. Där hade pudeln oftast den klassiska lejonklippningen, något som många hundägare idag har lagt på hyllan.

Temperament och lynne

Pudeln har alltid varit en mycket uppskattad sällskapshund, men genom åren har den även kommit att bli en av de mest eftertraktade familjehundarna. Rasen är mycket glad, sportig och full med energi. Den trivs mycket bra hos familjer och vill gärna följa med på alla typer av äventyr. Skulle du fråga en pudel-ägare skulle du nog få höra att det aldrig går att ha tråkigt med hundrasen. Pudlar är otrolig lekfulla och gillar mental såväl som fysisk träning. När det kommer till motion är behovet inte allt för stort av hård träning. Dock bör man ändå se till att den får röra på sig och aktiveras dagligen.

Päls och skötsel

En av de främsta fördelarna med rasen är att den inte fäller några hårstrån. Det innebär däremot inte att pälsvården är enkel. Den här rasens päls fortsätter att växa oavbrutet och under hela hundens liv. Det innebär i sin tur att du kommer behöva bada, kamma och klippa med jämna mellanrum. Skulle det vara så att man finner pälsvården svår är det viktigt att besöka en hundsalong eller hundfrisör, eftersom pälsen är mycket viktig och inte får försummas. Vill du att hunden ska vara kortklippt rekommenderas klippningar ca 4-5 gånger om året.

Träning och vardagsmotion

Även om du leker och busar mycket med din pudel kommer du även att behöva se till att den får den dagliga fysiska och mentala träning som rasen behöver. Eftersom det är en mycket intelligent och energisk hund behöver den få arbeta med både kropp och sinne för att må bra.

Är rasen barnvänlig?

För många är det viktigt att hundrasen de väljer är snäll och tålmodig kring barn. Det har sällan någon betydelse om man själv har barn eller inte. Om en hund kan klara av de busstreck som barn kan föra med sig är den oftast mycket lugn och stabil i temperamentet, något som uppskattas hos de allra flesta hundägare.

Den här rasen är mycket social, vänlig och energisk och därför blir det också en riktigt bra kompis till barnen. Den trivs mycket bra med att vara tillsammans med sin flock och är sällan eller aldrig misstänksam, orolig eller aggressiv. I både tanke och handling är rasen mycket snabb, något som också gör den perfekt för tävlingar som rallylydnad och agility.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel