Mopsen – en lugn och tillgiven hundras


Här får du kännedom om mopsens bakgrund, temperament, pälskvalitet, risk för sjukdomar - sådant som varje hundägare bör känna till.

mops

För den som söker en hund som är lagom i storlek, snäll men ändå lekfull och inte kräver så mycket pälsvård så kan rasen mops vara det rätta valet. Hunden är kul, ser glad ut och blir lätt rummets medelpunkt.

Rasen

Mopsen ser både rolig och snäll ut, med sitt runda ansikte och kompakta kropp. Ögonen ser stora ut och troligen får deras utseende människan att känna viss ömhet, som för ett litet barn. Rasen har funnits riktigt länge, troligen i över 1000 år och aveln började i Kina. I slutet av 1500-talet kom hunden till Europa då handeln mellan Kina och andra länder ökade. Det var troligen holländska handelsmän som fick med sig hunden hem, eftersom ordet mops kommer från holländskan och betyder hund med platt nos. Därefter fortsatte aveln både i Kina och Europa. Hundarna väger i regel mellan ca 6,3-8 kg och mankhöjden är mellan ca 25-35 cm.

Temperament

En mops är inte så stor och heller inte så temperamentsfull. Hunden är ofta ganska lugn och det passar bra inomhus. Önskar man en sällskapshund som inte kräver så hög grad av aktivitet är mopsen ett bra val. Däremot vill den leka och gosas med, och den är social på så vis att den gärna är nära sin familj.

Motion

Alla hundar behöver sina promenader, så även mopsen men det räcker ofta med kortare rundor och stimulans som tex olika lekar, för att hunden ska må bra. Därmed inte sagt att inte mopsen klarar av längre promenader, men ägaren och hunden behöver hitta sina gemensamma rutiner. Ett råd är att alla hundar behöver få komma ut en tur både morgon, dagtid och kväll.

Päls och pälsvård

Rasen har korthårig päls så den behöver inte så mycket vård i form av borstning, men hunden kan fälla en hel del trots allt, så man behöver vara beredd på att dammsuga ofta.

Barnvänlighet

Denna ras är lämplig för en barnfamilj, men som med alla husdjur behöver hund och barn få bekanta sig med varandra och bygga upp relationen. Hunden leker gärna men ligger också lika gärna nära dig i soffan eller i ditt knä och bara tar det lugnt.

Är hundrasen krävande?

Det finns ett par viktiga punkter att känna till om rasen: risk för sjukdomar och problem med andning och ögon:

  • Eftersom hundens ansikte och nos är så platta påverkar det andningen. Hundens nos är mycket kort och därmed kommer luften fort in i lungorna och hinner inte kylas ned tillräckligt snabbt. Därför är det viktigt att se till att hunden inte blir överhettad, till exempel en varm sommardag. Det bästa för denna ras är en jämn inomhustemperatur. På grund av den platta nosen så snarkar denna ras ofta, vilket kan vara störande för en som försöker sova.
  • Hundens ögon är utstående, vilket gör att rasen riskerar skador lättare än andra hundraser. Vid upptäckt av sår eller röda ögon, kontakta veterinär.
  • Hjärnhinneinflammation: Förkortas PDE/NME och finns enbart hos denna ras. Det är en nervsjukdom som tyvärr inte går att upptäcka innan hunden dött. Sjukdomen drabbar oftast yngre hundar. Symtomen är att hunden kan börja springa runt, runt, den kan bli blind, hamna i koma och dör. Processen kan gå snabbt på bara dagar eller veckor.
  • Kost: Man kan behöva vara lite försiktig med kosten, då den här hunden glatt äter allt den får. Eftersom den är liten och satt i kroppen, blir några kilos övervikt direkt synlig.

Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel