Välj den populära rasen malteser


Som utställningshund ska den se ut som om den svävar över marken med sin långa, silkeslena päls. Maltesern har sannerligen en anrik historia, men denna lilla glada sällskapshund är mest intresserad av att leka.

malteser

Från antika palats och renässansslott till moderna lägenheter

Ursprunget är osäkert men den härstammar möjligen från små centralasiatiska spetsliknande dvärghundar. Avbildningar av rasens anfäder har hittats på föremål från antika Egypten, Grekland och Rom. Aristoteles (384-322 f.Kr.) nämner den i sina skrifter och den fortsätter att dyka upp i litteraturen fram till våra dagar. Rasen blev oerhört populär under renässansen bland överklassens kvinnor och finns avbildad i målningar av bland annat Francisco Goya (1746-1828). På 1600- och 1700-talen gjordes experiment för att få den lika liten som en ekorre. Hundarna drabbades av allvarliga hälsoproblem och rasen var på upphällningen, tills man i England började avla in andra hundraser för att få tillbaka den söta, vita sällskapshunden. Det är inte omöjligt att raser såsom bichon frise och havanais skapades under processen.

Idag är maltesern en av våra populäraste hundar. Den räknas till de hypoallergena hundraserna. Den är helt vit med kolsvart nos och stora, mörkbruna ögon. Den har en mankhöjd på 18-30 centimeter och väger 2,5-4,5 kilo. Levnadslängden är cirka 12-15 år.

Omvårdnad

Snäll, social och lättränad. Maltesern kan fungera som förstahund men vissa saker är bra att ha i åtanke.

Pälsvården är krävande. Vill du ha den karakteristiska långa, vita pälsen måste du borsta den varje dag. Se till att inte ögonen inte är övertäckta och tvätta den ofta. Många föredrar dock att hålla dem korthåriga genom regelbunden klippning. Den fäller inte, utan pälsen fortsätter bara att växa.

Rasen är relativt frisk, men man bör undersöka valparnas höfter och leder och vara uppmärksam på den känsliga luftstrupen. Det är vanligt att den får missfärgningar runt ögonen; kontrollera att det inte tyder på någon patologi. I likhet med många småhundar behöver man klippa klorna och den kan få dåliga tänder. Att göra den rumsren kan kräva ett visst tålamod.

Rasen skäller väldigt mycket. Att få maltesern helt tyst är nog osannolikt, men med socialisering och träning kan man begränsa skällandet så att det inte blir för slitsamt. I allmänhet är den öppen och social men den kan bli nervös eller rädd för till exempel barn eller stora hundar. En hispig småhund kan bli både högljudd och bitig. Hitta en seriös uppfödare som säljer friska hundar med stabilt temperament, socialisera tidigt och träna med positiv respons, beröm och lekar.

Maltesern är en knähund som avlats för inomhusboende. Den är aktiv även hemma och den är känslig för både kyla och värme. Även om den inte är den mest atletiska rasen behöver den ändå få motion och regelbundna promenader.

Charmig, glad och snäll

Maltesern älskar att vara till lags. Den tycker i regel att lydnadsträning är roligt och den är barnvänlig. Dess livliga, energiska lynne gör att den passar bra ihop med lite större barn som har lärt sig hur de ska vara med hundar. Det är en perfekt familjehund som älskar uppmärksamhet men den är ömtålig och blir lätt skadad så barnen ska inte vara för små.

Två runda ögon och en kolsvart liten nos i ett mjukt energipaket som vill leka, kela och överösa dig med kärlek. När maltesern får vara tillsammans med sin familj är den tillfreds och ser livet som ett spännande äventyr. Livlig, vaksam och väldigt tillgiven: maltesern fyller huset med glädje.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel