Här är hundraserna som inte skäller


Skällande hundar kan vara irriterande. Det kan framför allt vara problematiskt för hundägare som bor i lägenhet eftersom det kan störa grannarna. Det finns dock hundraser som skäller mindre än andra. Endast en hundras skäller inte alls, men det finns flera som skäller väldigt sällan trots att de kan. Här kan du läsa mer om hundraser som antingen inte skäller alls eller bara skäller ibland.

hundras som inte skäller berner sennen

Varför skäller hundar?

Skallet är hundarnas sätt att kommunicera. Det finns flera anledningar till varför de vill kommunicera. Det kan exempelvis vara för att de upplever en främling som hotfull, men det kan också vara för att de vill ha uppmärksamhet eller för att hälsa. Med andra ord skäller hunden för att uttrycka sina känslor och varna omgivningen för fara. Om en hund skäller ovanligt mycket kan det bero på smärta eller sjukdom.

Hundraser som inte skäller

Vissa hundraser skäller mer än andra. Det finns endast en hundras som inte skäller, men det finns även andra som skäller mindre än genomsnittet.

Basenji

Basenji är den enda hundras som inte kan skälla alls. Det betyder dock inte att hunden är helt stum. Hunden kan ge ifrån sig ljud som är en blandning mellan ett skrockande och morrande. Vissa beskriver det även som en joddling. Basenji kan, precis som andra hundar, yla högt.

Den här typen av hundras användes ursprungligen för jakt i Centralafrika. Eftersom hundrasen ansågs vara tyst passande den särskilt bra som jakthund. För att väga upp för sitt dåliga skall har rasen mycket bra syn och god spårningsförmåga. Det är en av de äldsta hundraserna i världen.

Basenjin är med andra ord en självklar kandidat för personer som vill ha en hund som inte skäller. Det är en frisk ras som ofta blir 12-15 år gammal. Pälsen är kort och lättskött. Hunden tvättar sin egna päls på samma sätt som en katt. Det är en medelstor hund som väger 9-11 kilo. Den passar även bra i barnfamiljer. Den har ett relativt lugnt temperament, men kräver en del träning och det är viktigt att du som ägare visar tydligt ledarskap.

Berner sennenhund

Berner sennenhunden är en stor hundras som ursprungligen kommer från alperna i Schweiz. Det är en lugn hundras som skäller relativt sällan. Det är dock viktigt att komma ihåg att den här typen av hund behöver vistas mycket utomhus för att må bra.

Rottweiler

Rottweiler är en stor och aktiv hund som passar både för jakt och sällskap. Den kräver träning och mycket tid, men kan bli en mycket bra sällskapshund som inte skäller så mycket. Det är en tålmodig, vänlig och lojal hundras. Pälsen är lättskött och kräver inte särskilt mycket pälsvård.

Cavalier King Charles spaniel

Cavalier King Charles spaniel är en populär familjehund som är lekfull och snäll. Det är en hundras av medelstorlek vilket gör att den passar bra för familjer som bor i lägenhet. Dessutom skäller den inte så mycket vilket gör den till ett bra val för personer som inte vill störa grannarna med hundskall.

Behöver du en försäkring till din hund och vill hitta det bästa alternativet? Ta en titt på vår stora jämförelse av hundförsäkringar genom att följa länken nedan. Här hittar du allt från priser till vad som ingår i de olika försäkringsbolagen erbjudanden. 

Jämför och hitta den bästa hundförsäkringen


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel