Perfekta hundraser för nybörjare


Går du i tankarna om att bli hundägare för första gången? Då är det bara att gratulera. Framför dig väntar nu en riktigt rolig tid och många minnen tillsammans med din nya kamrat. Att bli hundägare för första gången kan kännas både skrämmande och roligt på samma gång. Det är mycket som man ska lära sig. Med den perfekta nybörjarhunden blir det dock mycket enklare.

hundras för nybörjare

Varför är vissa hundraser bättre för nybörjare än andra?

Alla hundar föds snälla och de ligger i de allra flesta rasers natur att vilja vara sin matte eller husse till lags. En hund behöver dock en fast men trygg hand, redan från en mycket liten ålder. Orsaken till varför man benämner vissa hundraser bättre för nybörjare än andra har inte med utseendet på rasen att göra, utan det är istället de mest framträdande egenskaperna hos rasen som man tittar på. En bra nybörjarhund är en ras som är tålmodig, godhjärtat och lättlärd. Den trivs runt människor och går bra ihop med barn och andra djur. Temperamentet är lugnt och sinnet balanserat. Även om alla hundraser är snälla hundraser, är de helt enkelt vissa som är lite enklare att klara av än andra.

Vilken hundras ska man välja som nybörjare?

Det finns en rad härliga och fantastiska hundraser som lämpar sig utmärkt för dig som ska skaffa hund för första gången. Det finns både aktiva och mindre aktiva raser, stora och små, hundar med kort päls och lång päls att välja mellan.

  • Labrador Retriever
  • Golden Retriever
  • Bichon Frisé
  • Staffordshire bullterrier
  • Cavalier King Charles
  • Mops
  • Pudel
  • Pomeranian
  • Boxer
  • Yorkshireterrier

Hur mycket motion kräver en nybörjarhund?

Hur mycket träning och vardagsmotion som din hund behöver beror på vilken hundras du väljer och vad denna hundras har för aktivitetsnivå. Det går inte att säga att en nybörjarhund behöver mindre träning och motion än någon annan, utan här är de rasens egenskaper som är avgörande för frågan. Tittar man till exempelvis på boxern är denna hundras otroligt livlig och energisk, vilket också är roligt, men kräver mer än mopsen. Innan du väljer vilken hundras som blir bäst för dig behöver du skapa dig kunskap om rasen. Det är just genom kunskapen som du kommer att få veta vilket temperament och vilken aktivitetsnivå du kommer behöva anpassa dig efter. Även den allra lugnaste "nybörjarhund" behöver få mental och fysisk träning för att må bra.

Är nybörjarhundar mer barnvänliga än andra raser?

Både ja och nej. Många av de hundraser som är listade ovan är kända för att vara mycket barnvänliga och trivs bra som familjehund. De är lugna i sinnet, balanserade och kärvänliga. De är tålmodiga och snälla och värnar om den flock som de är en del av (familjen). Det är dock viktigt att du som vuxen lär barnen att visa respekt kring hunden, oavsett hur snäll den är. Hunden ska få vara ifred när den sover och vilar, men även när den tydligt visar att den är besvärad av lek och bus. Genom att tidigt presentera hunden för barn och andra djur vänjer den sig också mycket snabbare.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel