Hundraser som inte fäller


Att vara hundägare är otroligt roligt och stimulerande. Tillsammans med sin hund får man uppleva många härliga stunder tillsammans och gå på en hel del nya äventyr. Det som inte är lika roligt är när favorittröjan är full med hundhår eller soffan täckt från rygg till sits. Genom att välja en hundras som inte fäller kan du dock slippa detta problem och det finns många härliga hundar att välja mellan.

hundar som inte fäller

Vilka hundraser är kända för att inte fälla?

Som tidigare nämnt finns det ett flertal hundraser som är kända för att inte fälla. Att rasen hamnar inom denna kategori innebär dock inte att den inte fäller alls, utan bara att den fäller mycket mindre eller ytterst lite jämfört med andra alternativ. Här nedan har vi satt ihop en lista med några av de absolut bästa hundraserna för den som vill slippa en luden soffa eller en slät matta som helt plötsligt blivit till en fårfäll.

  • Chinese Crested
  • Afghanhund
  • Bichon Frisé
  • Pudel
  • Lhasa Apso
  • West Highland White Terrier
  • Kerry Blue Terrier
  • Lagotto Romagnolo

Är raserna allergivänliga?

Ett vanligt missförstånd är att man tror att hundar som inte fäller är detsamma som allergifria hundar. Precis som när det kommer till att fälla hår så finns det inga raser som är 100 % allergifria, utan detta är något som skiljer från hund till hund.

Om du eller någon i familjen lider av allergi mot hundar är det således bäst att inte fokusera alldeles för mycket på rasen, utan istället titta på individen. Många allergiker menar att de upplever mindre symptom när de vistas kring renrasiga hundar än blandraser. Är du osäker på vilka allergener du har kan du besöka en läkare för att göra ett test.

Vilken pälsvård kräver raserna?

Vilken pälsvård som just din hund kommer att kräva beror inte på om den fäller eller inte, utan beror helt enkelt på hur pälsen ser ut och vilken ras det är. Det finns många långhåriga hundar som också är kända för att inte fälla, men det innebär inte att du kan strunta i pälsvården bara för att en annan ras på listan kräver mindre. Se till att du skapar dig en god kunskap om hundens päls innan du väljer ras. Vissa kräver nämligen en hel del borstning, bad och trimning, medan andra inte är i lika stort behov. Hur mycket tid vill du lägga på hundens pälsvård?

Fäller långhåriga hundar mer än korthåriga?

Det skulle man faktiskt kunna tro att de gör, men sanningen är att det faktiskt är tvärtom och det finns goda anledningar till varför. När en hund fäller och släpper av hår är det ytterst sällan ytterpälsen som lossnar, utan det är istället den tjocka och varma underpälsen som man ser på golv, kläder och mattor. Långhåriga hundar har sällan eller aldrig någon underpäls, viket innebär att de inte fäller på samma sätt. Förvisso kommer en långhårig hund att kräva mer pälsvård, men beroende på om du har tiden som krävs kan detta vara att föredra om du vill slippa hår i hemmet.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel