Bästa hundburen när ni ska ut och åka


En transportbur gör att hunden sitter tryggt och säkert i bilen. Köpguiden går igenom allt du behöver veta för att göra ett bra köp och vi besvarar några vanliga frågor.

Bäst i test - vi hjälper dig att välja rätt bur till hunden

Det finns flera anledningar till varför du bör se till att skaffa en bra bilbur till ditt husdjur. En bur av detta slag kan användas till mångt och mycket, vilket innebär att den fyller många olika funktioner, även när ni inte befinner er i bilen. Det vanligaste är dock att man använder burar i samband med transport och då finns det ett flertal viktiga faktorer att ha i åtanke.

Designen är för många väldigt viktig, men huruvida transportburen är grön, svart eller röd har mindre betydelse. Det innebär dock inte att du inte ska fundera på designen överhuvudtaget, men här handlar det främst om att se till att buren faktiskt får plats i din bil. Marknaden erbjuder idag mängder med olika alternativ. Du hittar bland annat fyrkantiga och trekantiga transportburar, men också specialanpassade alternativ som är framtagna till olika typer av bilar. Känner du dig osäker är det viktigt att du först mäter ordentligt för att se att modellen du valt får plats.

Välj en säkert och krocktestad transportbur till din hund

När det handlar om något som är framtaget för att skydda är det naturligtvis säkerheten som ska stå i första rummet. Med det menar vi att du ska kontrollera burens säkerhet, före allt annat. Det är viktigt att du väljer en modell som har blivit testad för påfrestningar och belastning, alternativt som är krocktestad. Vilket typ av test som har utförts bör du också ha koll på, eftersom de olika testinstitutens regler kan se väldigt olika ut.

Fokusera på detta:

  • Krocktestad
  • Testad för belastning och påfrestningar
  • Trafiksäkerhetstestad
  • Konstruktion
  • Finns nödöppning upptill på buren?

Det sistnämnda är viktigt av flera orsaker. Skulle det vara så att du inte har möjlighet eller kan öppna upp bagageluckan på bilen måste du se till att du kan få ut din hund på ett snabbt och tryggt sätt. Det kan handla om något så enkelt att ett annat fordon har parkerat alldeles för nära eller att låset inte vill fungera som det ska.

Hur stor bur ska man välja?

Svaret på den frågan beror naturligtvis på hur stor hund det är som du har och hur mycket utrymme som finns i bilen. Det är viktigt att du inte väljer en transportbur som är för trång eller för liten för din vovve att vistas i. Det får inte bli obehagligt att sitta i den eller åka längre sträckor. Man brukar säga att djuret ska kunna röra sig fritt i transportburen. Det innebär att den bland annat ska kunna sträcka på sig, ligga ner och vända sig utan några större problem. När det kommer till längd kan du med fördel räkna på minst en decimeter längre än hunden i fråga. Detsamma gäller när det kommer till höjd. Det ska vara möjligt att stå upp i transportburen utan att slå i huvudet eller ryggen.

Du bör heller inte välja en bur som är för stor. I dessa fall handlar det dock inte om utrymmet, utan mer utrymmet som finns mellan gallret. Om det är för stort finns det risk för att ett liten hund kan lyckas ta sig ur, alternativt försöka göra det och skada sig. Att använda sig av decimeter-regeln är ett mycket bra sätt att snabbt veta vilka mått som gäller och vilka som du bör satsa på.

Vanliga frågor och svar

1. Hur ska man tänka med stabilitet?

Det är naturligtvis viktigt att buren är stabil och säker att använda sig av. Ju större hund, desto starkare och stadigare måste också den vara. Vi avråder starkt från att använda sig av canvasburar i bilen, eftersom även de allra minsta småhundar kan lyckas ta sig ur dessa om de blir stressade eller upprymda.

2. Hur rengör man en transportbur?

Det vanligaste är att rengöringen sker med hjälp av en fuktig trasa och mild tvål, men i många fall går det också bra att spola av den med trädgårdsslangen. Undvik gärna burar med inredning i fastsatta textilier.

3. Måste buren vara krocktestad?

Buren måste inte vara just krocktestad, men den behöver ha gått igenom någon form av test som visar att den är godkänd och att den klarar av belastningar och påfrestningar på ett tryggt och säkert sätt. Detta handlar inte om att buren ska vara flashig, utan för att den helt enkelt ska vara godkänd och säker att använda sig av hela tiden.Bilhund
En Irländsk varghund på resande fot

Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel