Så håller du hundens tänder i gott skick


Även våra fyrbenta vänner kan få problem med tänderna och därför ska du hålla hundens tänder i gott skick. Utan bra tänder är det svårt för hunden att tugga maten ordentligt och då få i sig tillräckligt med näring. I denna text tar vi upp några sätt att hålla hundens tänder i ett gott skick.

Att borsta hundens tänder kan bli en uppskattad rutin för både dig och hunden

Hundens munhälsa är viktig för att förebygga sjukdomar

Det är en självklarhet att borsta tänderna på sina barn, men det många inte tänker på är att även hundens tänder mår bra av att borstas regelbundet. Daglig tandborstning kan förebygga problem med plack, vilket i sin tur kan orsaka parodontit. Parodontit är ett annat namn för tandlossning som är en av hundens vanligaste sjukdomar. Genom att borsta tänderna varje dag kan djurägaren också tidigt upptäcka till exempel rodnad eller dålig lukt, vilket kan vara tidiga tecken på parodontit. Tänderna bör borstas en gång om dagen, och tandborstningens huvudsyfte är att få bort plack. När på dagen spelar ingen roll, då hundens diet inte ska innehålla söta eller sura saker som kan orsaka karies.

Hundens anatomi - hur många tänder har en hund?

Det är viktigt att du förstår hundens anatomi för att kunna ta hand om din kompis på bästa sätt. Tänderna är inget undantag! Ifall din hund inte tappat alla mjölktänder vid 6 månaders ålder så bör du boka en tid för kontroll hos din veterinär.

Bra att vet om hundens tänder:

  • En vuxen hund har 42 permanenta tänder
  • En valp har 28 mjölktänder som efter 6 månader byts ut mot de 42 permanenta tänderna
  • Friska tänder är en grundläggande faktor för hundens allmänna hälsa

Så borstar du hundens tänder

När man borstar tänderna på en hund ska en mjuk tandborste användas. Borsta med 45 graders vinkel i relation till hundens tand, så att både kanten av tandköttet och tomrummet vid tänderna rengörs effektivt.Det kan också vara svårt att få borsta på insidan av tänderna, och det kan därför vara bra att man i början bara borstar utsidan av tänderna. En del hundar accepterar aldrig att man borstar på insidan av tänderna, och då är det bra att komma ihåg att det är bättre att bara borsta utsidan än att inte borsta alls. Man kan börja borsta tänderna redan när hundvalpen är fyra månader gammal. Det är bra att börja i tid för att hunden ska få vänja sig.

Att vänja hunden

När hunden ska vänjas vid att borsta tänderna kan en bit gasbinda blött i vatten och lindad om fingret användas. Man kan också börja med att bara borsta några tag med tandborsten varje gång, för att sedan successivt öka tills man kan borsta alla tänderna.

Det finns bra och anpassad tandkräm som de flesta hundar gillar!

Ska man använda tandkräm när man borstar hundens tänder?

Det finns särskild tandkräm för djur som man kan använda. Detta kan underlätta eftersom att tandkrämen ofta har en smak som djuret tycker om. Man ska dock inte använda tandkräm för människor, eftersom att flouret i den är giftigt om hunden skulle svälja den. Det viktigaste är dock den mekaniska rengöringen med tandborsten. Det är speciellt noga att borsta i kanten mellan tandköttet och tänderna. Om tandköttet skulle vara inflammerat kan man också använda sig av bakteriedödande munskölj eller gel. Detta kan leda till missfärgningar av tänder och tandkött, men detta är helt ofarligt. Hundar med väldigt liten mun, som till exempel trubbnosiga raser, kan få problem med tänderna trots att man borstar dem. Detta beror på tändernas placering och storlek.


Ovan så finner du en informativ video om hundtandborstning och hur du bäst går till väga

En bra video som visar hur man borstat hundens tänder

Eftersom det innebär stor ekonomisk besparing att förebygga tandskador så har Agria Hundförsäkringar delat med sig av hur man bäst tar hand om sin hunds tandhälsa. Det kan vara bra att kolla vilka olika slags villkor som gäller för tandrelaterade besök hos olika försäkringsbolag. Vi har en artikel här på Hundar.se om bra hundförsäkringsbolag där du kan läsa på mer om olika villkor.

Kan man ersätta gammal hederlig tandborstning med tuggstix?

Nej. Tuggstix är tuggben som hunden kan tugga på för att rengöra tänderna. Tuggstix rengör dock bara de tänder som hunden använder för att gnaga, och tandköttet och andra tänder blir då inte rengjorda. Tuggstix kan alltså inte ersätta tandborstning, men är naturligtvis bättre än ingen tandvård alls.

Tuggstix är ett komplement och ersätter inte tandborstning

Var tydlig med rutiner när det gäller tandhygien

Rutiner gör både människor och hundar trygga. Det bästa är att alltid borsta tänderna på samma plats och tidpunkt. Det gör det tydlig och lätt för hunden att förutse vad som förväntas av den. Du kan också belöna hunden med en riktigt god tuggstix som komplement. Du kan med fördel även passa på att borsta dina egna tänder med en riktigt bra eltandborste som du kan läsa mer om här.

Ge hunden rätt foder

Det hundfoder som finns i butikerna idag är väl anpassat till hundens metabolism och dess tänder, och anses vara en anledning till att karies hos hundar är ovanligt i Sverige. De hundar som får karies är ofta de hundar som får annat att äta än vanlig hundmat. Mat som är dålig för hundarnas tänder är till exempel olika frukter, godis och kakor. Om man vill ge sin hund någonting gott är det bättre att köpa det hundgodis som finns i affären, som är anpassat efter hundens behov. Det bästa är köttbaserade produkter, och man bör undvika söta saker som kakor och godis som är till för människor.

Hundar äter en kombination av animaliskt och växtbaserat

Hundar äter både mat från växtriket och animalisk föda och tänderna är mycket viktiga för att de ska kunna tugga maten tillräckligt. En frisk hund behöver bara äta en gång per dag, medan en hund som har problem med magen kan må bra av att få maten uppdelad i flera, mindre portioner.

Var försiktig när du väljer leksaker åt din hund – det är enkelt att skada hundens tänder med fel leksaker

Hitta rätt tuggleksaker åt hunden

Ett naturligt sätt för att hålla igång blodcirkulationen i hundens tandkött är att låta hunden ha tuggleksaker. Undvik leksaker som kan skada hundens tänder såsom stenar, tennisbollar och annat som hunden hittar på egen hand. Det bästa är om du kan du ge ett klassiskt ben åt hunden eller så köper du en anpassad bra tuggleksak åt hunden som håller länge. Kanske den också piper, så du aktiverar hundens leksinne? 

Exempel på bra hundleksaker

  • Tuggleksak som piper
  • Tuggben med grov struktur som mekaniskt rengör tänderna samt ökar hundens salivproduktion
  • Dentalstix/hundstix - tugggodis som kommer under olika märkesnamn

Undvik

  • Trådar och tunna rep som kan skada tandköttet eller sväljas(!) 
  • Stenar som skadar tänderna och emaljen
  • Farliga träpinnar som kan ge stickor i svalget
  • Lego och andra barnleksaker av plast som kan lätt kan sväljas (lär barnen att plocka undan leksakerna)

En Busy buddy tuggleksak från Animal Expert

Besök tandveterinären regelbundet

Trots att man borstar tänder och tar hand om sin hunds tandhälsa hemifrån så kan man ibland behöva besöka veterinären för att ta hand om hundens tänder. Man bör uppsöka veterinär om hunden börjar få dålig andedräkt, har rött eller blödande tandkött eller beläggningar på tänderna. Hunden kan också drabbas av frakturer eller tandskador, till exempel när den leker eller om den skulle råka ut för en olycka. Om hunden biter på ett sätt som ger den själv skador så bör man också uppsöka veterinär.

Årlig kontroll av hundens mun

Det är också bra att besöka en veterinär årligen för en kontroll av hundens mun. Veterinären kan se saker som det är lätt för djurägaren att missa, och då undvika att värre skador utvecklas. Veterinären kan också ge råd om vidare skötsel och vid eventuella redan uppkomna skador ge behandling. Det är speciellt bra om veterinären är vidareutbildad inom tandvård.

Hunden kan behöva hjälp av ett  proffs

En professionell tandrengöring (PTR) genomförs under narkos. Man undersöker munnen och avgör varje enskild tands hälsa. Man rengör tandfickor och blottade tandrötter, vilket är en nödvändighet för att bromsa tandlossningen. Både tänderna och dess tandfickor rengörs med hjälp av ultraljud och handinstrument. Tänderna putsas också. Om tänderna skulle vara trasiga eller sitta löst kan det vara nödvändigt att dra ut dem.



Lästips:

Så gör du din egen hundmat

Köpa eller göra eget kattfoder? (OBS - länken går till vår systersajt www.katter.se )



Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel