Får man ta med hunden på zoo?


Som hundägare finns det en hel del att tänka på både i vardagen och på semestern. Hundar är inte välkomna precis överallt och det är klokt att kolla upp i förväg vad som gäller på tilltänkta besöksmål om du vill ta med dig din hund. Det som är tillåtet på ena stället är kanske helt omöjligt på ett annat och när det gäller boende på hotell och vandrarhem gäller det att välja sådana där din bästa vän är välkommen.

Hur följsam är din hund?

Är din hund extremt väluppfostrad och kan sköta sig i perfekt även i ovana miljöer öppnas något fler möjligheter. Sådana hundar kan vara välkomna, självklart kopplade i vissa djurparker. Grundregeln är förstås att de absolut inte får störa övriga djur eller besökare i parken. Att uppleva mängder av olika djurarter, rörelser , ljud och dofter kan bli för mycket även för den mest lydiga hund. Den kan bli stressad och otålig eller frestad att skälla på sådant den ser och du kan bli avvisad om hunden inte uppför sig riktigt som du tänkt. Har du en hanhund ska du också kalkylera med risken att det kan finnas löptikar inom dofthåll som påverkar din hunds beteende på olika sätt. Det är svårt, riktigt svårt att gardera sig mot alla störningar men om du verkligen litar på din hund är det alltså OK att besöka vissa djurparker som tydligt annonserar att hundar är välkomna.

Ett alternativ kanske är att välja andra besöksmål som 4H-gårdar eller liknande där barnen kan få se många olika djur och hundar ofta kan vara välkomna att följa med i koppel.


Llamor är exempel på djur som är extremt duktiga på att skydda sina flockar mot hunddjur. De kan bli stressade av en hund.


När hunden inte får följa med

Om du har lovat barnen att besöka en viss djurpark så kan det vara svårt att omförhandla om du upptäcker att familjens fyrbente vän inte får följa med dit. Då kan det ändå finnas lösningar så både barnen och hunden får det trevligt, som till exempel:

  • Hunddagis
  • Promenadhjälp
  • Hundvakt

Djurparker med hundpassning

Fundera på om hunddagis eller någon form av hundvakt är ett bättre alternativ. Det finns djurparker som erbjuder gratis hunddagis under besöket för att gästernas hundar inte ska kunna stressa övriga djur. Det här är en utmärkt service som kan utnyttjas av dig som vill ha en lugn och trivsam dag på zoo utan att behöva oroa dig för din hunds uppförande eller välmående. På sajten Djurparker kan du bläddra mellan olika djurparker och kontakta dem för att se om de kan hjälpa dig med hunden under ditt besök.

Lämna hunden på hunddagis

Om du planerar att vara på resa flera dagar och besöka olika platser kanske ett vanligt hunddagis är ett bättre alternativ. Då kan du checka in hunden när du åker och hämta den när ni kommer hem. Det är ett tryggt sätt att se till att din hund har det bra och får omvårdnad hela tiden.

Hundvakt eller promenadpass

Ytterligare ett exempel är ju att en bekant eller någon i familjen avstår från djurparksbesöket och i stället tar med hunden på promenad under tiden. Det här är en utmärkt lösning för många.

Lämna aldrig hunden i bilen

Frestas aldrig någonsin att lämna din hund i bilen medan ni besöker djurparken. Det är alltför många hundar som plågats i heta bilar sommartid. Det räcker inte med en vattenskål och den där skuggan du parkerade i kanske inte finns kvar några timmar senare. Det finns hundar som dött i heta bilar så det här är ett big no-no.Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel