Roliga träningsaktiviteter för dig och din hund


Precis som med människor så mår din hund bäst när den får regelbundna utmaningar såväl för kropp som knopp. Bra fysisk aktivitet kommer göra att din hund blir mer tillfreds.

Vad kan då vara bättre än att kombinera träning för både dig och din hund? Det finns mängder med aktiviteter att välja på. Beroende på vad du och din hund tycker om kommer du garanterat hitta något som passar.

Aktiviteter för dig och din hund

När du tränar tillsammans med din hund kommer ni inte bara få bättre kondition och styrka. Det kommer även stärka bandet mellan er. Det kommer vara väl investerad tid för att kunna njuta så mycket som möjligt av tiden du får med din hund. Du hittar idag en mängd vanliga varianter av hundträning. Några populära exempel är följande träningsaktiviteter för dig och hunden:

 • Agility
 • Rallylydnad
 • Traditionell konditionsträning
 • Doga (Yoga för hundar)

Vi tittar närmare på dessa aktiviteter här nedanför!

Agility- och hoppträning är ett förslag på aktiv träning för både dig och din hund

Agility - utmanar både kondition och samspel

Agility är en av de mest populära hundsporterna idag. Många hundar tycker det är väldigt roligt med denna sport. Kort beskrivet ska din hund springa en bana som består av ett antal moment och hinder. Några vanliga hinder du kan stöta på är följande.

 • Slalom
 • Hopphinder
 • Vippbrädor
 • Tunnlar


Målet med agility är att din hund ska ta sig igenom banan felfritt och på så kort tid som möjligt. Det kan låta enkelt att guida din hund genom banan men det är mer jobbigt än du tror. Du kommer behöva springa fort för att guida din hund genom banan så du kommer garanterat att få upp pulsen. Använd gärna stegräknare och en bra pulsklocka om du vill följa din egen utveckling av din kondition.

När du tränar agility med din hund innefattar det flera delmoment. Dels att ni bägge ska ha tillräcklig kondition förstås. Men även att träna in kommandon så att din hund på avstånd förstår vad du vill att den ska göra. Sedan kan vissa hinder - exempelvis vippbrädan - vara lite obehagliga så ni kommer behöva öva extra för att överkomma eventuella rädslor.

Rallylydnad med hund heter "rally obedience" på engelska

Rallylydnad - en fartfylld lek där hela familjen kan delta

Som namnet antyder är rallylydnad en gren där du och din hund ska arbeta på lydnad men med fart och fläkt. En bana i rallylydnad består av ett antal lydnadsmoment, vanligtvis kring 20 stycken. I enklare nivåer kan du ha din hund kopplad och momenten är av enklare slag. Exempelvis att sitta, ligga och stanna. I mer avancerade klasser så ska din hund vara okopplad och du ska genomföra avancerade moment i fart. Exempelvis inkallning i fart eller att din hund ska lägga sig medan du fortsätter springa.

Rallylydnaden är till viss del besläktad med agility då det handlar om att träna kommandon och lydnad med din hund. Hundar som är bra på agility brukar även fungera bra i rallylydnad och vice versa. Rallylydnaden är däremot lite mer lekfull än agilityn vilket gör att den även brukar uppskattas av barn som vill träna mer med sina hundar.

Att simma med hund är exempel på en skonsam, stimulerande och rolig konditionsträning för både dig och hunden

Det finns hjälpmedel för de hundar som behöver lite extra hjälp i vattnet. Det kan exempelvis vara i samband med rehabilitering av en skada.

Konditionsträning för hund - löpning eller simning?

När det gäller traditionell konditionsträning kommer din hund vara världens bästa träningssällskap. Prova till exempelvis att ta med dig din hund på ett löppass eller en tur med cykeln. Du kan också prova och se ifall din hund gillar att simma eftersom det är ett skonsamt sätt att träna både för hund och människa. Många hundar följer mer än gärna med dig på dessa aktiviteter. Ifall din hund har en skada eller håller på att rehabiliteras så finns det hjälpmedel och då är det bäst att du frågar din veterinär om råd.

Rasta hunden innan träning

Ett bra tips är att du rastar hunden innan träningspasset. Låt hunden göra sina behov och nosa runt en del så att du slipper pausa för det senare under träningsturen. 

Att cykla i skogen är också en trevlig aktivitet för dig och hunden. Tänk på att i vissa områden och specifika perioder så måste hunden vara kopplad. Ifall du ska åka långt till ett cykelspår så rekommenderar vi att du har en bekväm hundbur som tillåter din hund att färdas trafiksäkert.


Doga låter dig träna yoga tillsammans med din hund. Det är bra för hundens och ditt fysiska och menatala välbefinnande. (OBS Engelskt tal i videon)

Doga - Yoga för hundar och dig

Ifall du gillar lugnare aktiviteter och samtidigt vill förbättra dina och hundens skelett, rörlighet och mentala välbefinnande så är doga något för dig. Detta är en aktivitet som är utmärkt träning för att få hyperaktiva hundar att bli bekväma med lugna rörelser och aktiviteter. Du får gärna kika på denna sammanställning av testvinnande bra yogamattor som kan passa för denna aktivitet.


Sammanfattningsvis - träna och ha roligt med din hund

När det gäller träningsaktiviteter med din hund är det din fantasi som sätter gränserna. Som nämnt i artikeln är några vanliga aktiviteter för träning med hunden följande.

 • Agility
 • Rallylydnad
 • Konditionsträning
 • Vattenträning
 • Doga – Yoga för hundar


Däremot kommer din hund sannolikt bli överlycklig över vad du än vill ta med den på. Det finns hundar som älskar exempelvis vågsurfing, stand up paddleboarding och skidåkning. Prova er fram för att hitta just era favoriter.

Efter träning så kommer både du och din hund kunna sova gott!

Redaktionen
Hundar.se