Golden retriever – den populära familjehunden


Golden retriever är en familjevänlig hundras som trivs bra med att hänga med på familjeutflykterna men som även fungerar bra i olika hundsporter.

Hundrasen golden retriever har länge varit uppskattad på grund av dess allsidighet, dess lugna temperament och dess kärlek till människor. Framförallt allsidigheten har tagits fäste på då en golden retriever fungerar lika bra som en lugn och trygg familjehund som en arbetade apportör.

Svenska Kennelklubben räknar in Golden retriever som en apporterande vattenhund och rasen avlades från början till just jakt med inriktning på fågel och småvilt. Därför var det viktigt att rasen snabbt kunde växla upp och ned i tempo samt kunna arbeta lika bra på land som i vatten. Detta hänger kvar än idag och det är ingen hemlighet att de allra flesta golden retrievers kastar sig ned i vattnet så fort det finns möjlighet.

Flera användningsområden

Rasens förmåga att kunna växla mellan fartfylld aktivitet och stilla passivitet bidrar till dess mångsidighet och rasen kan med lätthet användas inom en rad olika användningsområden. Det finns fortfarande de som använder golden retrievers inom dess ursprungliga område, alltså till jakt och apportering. Rasens lugna temperament har dock gjort att den även är en uppskattad familjehund som fungerar väl i barnfamiljer och räknas som barnvänlig.

En golden retriever ska vara samarbetsvillig och lyhörd för sin förare, samtidigt som den är intelligent nog att arbeta på egen hand. Idag används även rasen till en rad olika brukssporter samtidigt som den fungerar utmärkt att ta med på familjeutflykterna.

Pälsvård och hälsa

Det finns två olika avelslinjer på golden retriever - dels en brukslinje och dels en utställningslinje. Brukslinjen kännetecknas av en mörkare nyans på pälsen som drar åt det lite brunare hållet och en tunnare pälssättning. Denna linje är även lite smäckrare till kroppen och är byggd för att arbeta. Utställningslinjen brukar vara den linje som rekommenderas till utställning men även som familjehund då denna linje är avlade på ett lugnare temperament och på en lägre energinivå. Hundar från utställningslinjen är något grövre byggd, har mer päls som även kräver mer pälsvård i form av borstning och trimning samt att pälsen går åt det ljusare, nästan vita hållet. I båda linjerna ska dock pälsen vara lättskött och räknas inte som krävande.

Social och aktiv ras

En golden retriever trivs bäst när den får vara tillsammans med sin familj. Detta är en otroligt social hundras som gärna följer med på familjens alla upptåg. Då den från början avlades för att apportera är det något som de flesta individer tycker om, varför en golden retriever ofta syns bärande på olika föremål.

Man får inte glömma bort att rasen i grunden avlades för arbete och att den trivs mycket bra med att få röra på sig och arbeta i olika former. En del avelslinjer fungerar bättre att använda som sällskap om man vill ha en mindre aktiv hund så hör med uppfödaren om vad tanken är bakom parningen för att få en hund som matchar dina förväntningar vad gäller energinivå och hur mycket motion hunden förväntas behöva. Golden retrievern är i regel en mycket tillgiven och lätthanterlig hundras som är både utåtriktad, självständig och social.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel

Innehåll i denna artikel