Allt du behöver veta om fransk bulldogg


Med sitt charmiga och joviala lynne har de liknats vid små clowner – den franska bulldoggen har ett originellt utseende och en oefterhärmlig personlighet.

fransk bulldogg

En engelsk favorit i Frankrike

Den franska bulldoggen avlades fram i England som en bulldogg i miniatyr. Under artonhundratalet hade den blivit populär hos spetsmakare i Nottingham och när dessa emigrerade till norra Frankrike tog de sina hundar med sig. Hundarna blev mycket uppskattade i Frankrike och förfinades ytterligare. De blev avbildade av impressionistiska konstnärer som Degas och Toulouse-Lautrec och fick sitt namn som franska bulldoggar.

Det är en dvärghund av molossertyp som fungerar som sällskapshund. Den väger 11-13 kilo, har en mankhöjd på runt 30 centimeter och lever i cirka 10-12 år. Den har en kompakt och muskulös kropp, kort och glansig päls. Det som kännetecknar utseendet är framför allt den korta nosen, de stora, lätt utstående ögonen och de karakteristiska ”fladdermusöronen”.

Hälsa

Inom rasen finns en rad hälsoproblem, delvis orsakade av den mycket korta nosen. Den franska bulldoggen kan få svårigheter med andningen och ska inte överansträngas. Den tål inte värme och ska inte vistas för mycket utomhus under varma dagar. Den lider av ögonsjukdomar upp till tio gånger oftare än andra raser, delvis på grund av den insjunkna nosen. Allergier och hudsjukdomar är också vanliga, så även problem med knän och leder och framför allt diskbråck, vilket är smärtsamt för hunden och kan leda till förlamning. Den kan inte simma. Valparna måste ofta födas med kejsarsnitt.

Rasen behöver tidig socialisering så att hundarna inte blir för benägna att vakta. Även om de är lättränade och gärna vill vara till lags, kan de också vara väldigt envisa. För att inte deras krav på ständig uppmärksamhet ska bli för påfrestande, behöver de en konsekvent träning och tydliga gränser. För att motivera dem under träningen är det bra att dra nytta av deras lekfullhet.

Rasen fäller en del, men kräver inte mycket pälsvård. Franska bulldoggar är charmiga, tillgivna och har mycket personlighet, men de är inte några väldigt sofistikerade hundar. De dräglar, snarkar och sväljer luft vilket resulterar i rikligt med gaser.

Med en fransk bulldogg har du aldrig tråkigt

Vill du ha en atletisk hundras som vill vara mycket utomhus och klarar av att tillbringa en del tid på egen hand är detta nog inte rasen för dig. Är du däremot ute efter en hund som aldrig viker från din sida, som älskar att leka lika mycket som att ligga och slappa med dig i soffan, som kan anpassa sig till att bo i en liten lägenhet och är alltid är villig att underhålla dig, kan detta vara precis den hund du letar efter. Den franska bulldoggen har ett socialt och godlynt temperament. Den kan också fungera bra som förstahund. Den franska bulldoggen är barnvänlig, sällskaplig, trevlig och godmodig. Det är en ganska bra vakthund, men den skäller inte i onödan och är alltså inte särskilt högljudd.

Denna egensinniga och glada hund kräver inte särskilt mycket motion och så länge den är med dig är den tillfredsställd. Har den en hel familj som vill leka, kela och ta emot dess bottenlösa kärlek, desto bättre.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel