Få en kärvänlig sällskapshund i cocker spanieln


Denna hundras härstammar från England där den inledningsvis användes för att jaga den speciella fågeln morkulla. Det är även från morkulla, som på engelska heter woodcock, rasen har fått sitt namn. Rasen så som vi känner den idag avlades fram tidigt på 1900-talet och ett par decennier senare kom även de färger som vi idag är vana att se cocker spanieln i.

cocker spaniel

Idag används inte rasen lika flitigt till jakt utan den är mer lämpad till andra hundsporter så som lydnad, agility och spår samt som sällskap i den aktiva familjen. En del uppfödare avlar dock för att bevara de ursprungliga jaktegenskaperna varför det finns både avelslinjer som är inriktade på jakt och de som är mer lämpade som en aktiv familjehund.

Egenskaper och temperament

En cocker har allt som ofta en stark vilja vilket gör att den behöver en konsekvent förare som tydligt visar vägen. Dess tidigare användningsområde präglar till viss del även de egenskaper som vi ser hos den moderna rasen, till exempel dess kontaktsökande. Rasen trivs som bäst i grupp och vill gärna vara tillsammans med sin flock, precis som då den jagade morkullor i grupp med andra hundar. Därför kommer de oftast bra överens med andra hundar och den upplevs positiv, social och nyfiken.

I och med att rasen har sådan stark drift att vara tillsammans med sin flock tycker den om att följa med sin familj på utflykter och äventyr och ogillar att lämnas ensam hemma. Rasen är väldigt lojal mot sin familj samtidigt som den överlag uppskattar mänsklig närhet, något som gör att den är mycket barnvänlig. De gillar generellt barn lika mycket som vuxna och de uttrycker gärna sin glädje med en ständigt viftande svans.

Motion och hälsa

Trots att en cocker spaniel trivs bra med att bara vara med sin familj så har den ett medelhögt behov av motion och stimulering. Den kräver mental stimulans på regelbunden basis liksom längre promenader för att vara harmonisk och tillfreds. De allra flesta individer tycker om att arbeta med nosen och gillar att få någon enklare uppgift att lösa.

Rasen anses även vara en av de friskare raserna och har få rasbundna sjukdomar. Höftdysplasi är något som har uppmärksammats inom rasen, främst på de hundar som är helfärgade medan dövhet har uppmärksammats i högre utsträckning hos de individer som är flerfärgade. Därutöver kan cockern generellt drabbas av öronproblem, liksom alla raser med hängande öron, varför det är viktigt att regelbundet rengöra öronen.

Päls och kroppsbyggnad

Detta är en medelstor hund som har ett yttre som utstrålar vänlighet, något som tilltalar många hundälskare. Pälsen ska vara slät och mjuk som silke. Hårremmen kan förekomma i flera färger, både mixade och enfärgade. Den ska ha kraftig päls med långa strån undertill. Mängden päls gör det lämpligt att utföra pälsvård regelbundet, ungefär varannan månad behöver den trimmas. Mellan gångerna behöver pälsen borstas och ansas, framförallt runt tassar och öron.

Genom att bada hunden regelbundet underlättas pälsvården ytterligare då hårremmen håller sig mjuk och fri från tovor.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel