Chihuahua – en liten hund med stort hjärta


En modig hund i en liten kropp. Chihuahuan skapar ett starkt band till sina ägare och tvekar inte att försvara dem. Den kan inte få nog med uppmärksamhet från människorna den håller av.

Chihuahua

Hunden, legenden

Världens minsta hundras härstammar från Mexiko och är uppkallad efter delstaten med samma namn. Ursprunget är oklart, men det hävdas att chihuahuans anfäder är de hundar, kallade techichi, som blev avbildade för nästan tusen år sedan på stenar från Cholulapyramiden. Dessa hundar hade rituell betydelse för det antika indianfolket toltekerna. Rasen började uppmärksammas USA i början av förra seklet och anlände till Sverige på 1950-talet. Idag är det en av våra populäraste hundraser.

Chihuahuan väger inte mer än 1,8-2,7 kilo med en mankhöjd på 15-23 centimeter. Den blir upp till tjugo år gammal. Alla tänkbara färger och färgkombinationer förekommer. Det finns en korthårig och en långhårig variant. Pälsvården för den korthåriga är väldigt okomplicerad, medan den långhåriga silkeslena pälsen behöver borstas regelbundet. Även om rasen kan fälla, är den så liten att det inte märks särskilt mycket. Vanligt förekommande hälsoproblem är knäskålsluxation, problem med ögonen och luftstrupen; det rekommenderas att använda sele istället för koppel. Tandvården är viktig. Hunden bör ges mat och leksaker som den kan tugga på och få regelbunden tandborstning. Maten ska inte överdoseras då de tunna benen är dåligt rustade för att bära övervikt. Klorna ska klippas eftersom hunden är för lätt för att slita ner dem. Den är känslig för kyla; när den fryser eller är stressad börjar den lätt att skaka. Till följd av rasens popularitet har den tyvärr utsatts för ansvarslös avel och valpsmuggling till olaglig handel. För att få en frisk hund är det extra viktigt att vända sig till en seriös uppfödare.

Intelligent och envis

Chihuahuan ses ofta tillsammans med rika, berömda kvinnor som bär den med sig och klär upp den på olika kreativa vis. Några charmiga fotografier visar Marilyn Monroe som leker med sin chihuahua i trädgården. Även om den gärna följer med i en väska är det förstås viktigt att komma ihåg att den inte är en accessoar utan en hund som behöver motion, träning och tidig socialisering. En otränad chihuahua kan bli både nervös, högljudd och aggressiv.

I förhållande till sin storlek har chihuahuan störst hjärna av alla hundraserna. Träningen kan vara krävande och det är inte någon idealisk förstahund. De är intelligenta, envisa och kan bli oroliga och retliga i temperamentet. De vaktar och skäller mycket. Rasen är inte så barnvänlig. En liten kropp och en snabb metabolism gör att det tar tid att få den rumsren och valpar ska rastas ofta. Den behöver begränsad men regelbunden motion och mår bra av lydnadsträning och mental stimulans. All energi och tålamod du investerar får du tillbaka i en balanserad och kärleksfull vän.

Liten hund med stor personlighet

Med tidig socialisering och rätt träning kan chihuahuan bli en underbar kamrat som överöser sina ägare med tillgiven uppmärksamhet, älskar att leka och är öppen för att lära känna nya människor. Chihuahuan är en pigg och alert hund som är väldigt fäst vid sin ägare och som inte vill lämnas ensam. Den är liten, behändig och väldigt kelig. Den är ömtålig och det kan vara bra att kontrollera att den inte krupit in under en filt som man ska sitta på. Ge din chihuahua det den behöver och du kommer att få uppleva en stor vänskap från en mycket liten hund.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel