Cavalier King Charles Spaniel: Liten, glad och snäll


Kanske den snällaste och lugnaste hundrasen av sin storlek – Cavalier King Charles spanielns kungliga förflutna hindrar den inte från att vilja bli vän med alla den möter.

Cavalier King Charles Spaniel

Från kungahuset till tevesoffan

Dagens Cavalier King Charles spaniel är troligtvis framavlade ur småväxta brittiska jakthundar. Dessa små hundar blev mycket omtyckta bland adeln som sällskapshundar. Namnet har rasen fått från kung Charles II (1630-1685) som hade en hel liten flock och inte gick någonstans utan dem. Charles II lagförde att de skulle vara välkomna överallt, inklusive i parlamentet. Det hävdas att lagen är giltig än idag även om ingen provat på länge.

När kortnosade hundar från Orienten blev populära, korsades de med King Charles spanieln. Rasen förändrades väldigt mycket och inte förrän under tidigt 1900-talet började ansträngningar göras för att hitta tillbaka till den typen av hundar som finns avbildad i tavlor av till exempel Van Dyck. Följaktligen föddes rasen Cavalier King Charles spaniel, som skiljer sig från King Charles spanieln bland annat genom sin längre nos och socialare lynne.

Liten och oemotståndlig

Cavalieren är väldigt söt med runda kastanjebruna ögon och lång, silkeslen päls i olika kombinationer av vitt, brunt och svart, samt en ständigt viftande svans. Den lever i 10-15 år och väger cirka 5-8 kilo med en mankhöjd på 30-35 centimeter. Den kräver en del pälsvård då man bör borsta den ofta för att förhindra tovor och den fäller ganska mycket, särskilt vid årstidsväxlingar. I likhet med andra småhundar kan det ta tid för den att bli rumsren. Särskilt när de är små bör de därför rastas ofta. Rasen kräver ganska mycket motion; när de är ute kan jaktinstinkten i generna göra sig påmind och då detta är en godtrogen hund kan man behöva skydda den från springa efter något rakt framför en bil. Det är en sällskapshund som inte mår bra av att vara ensam för mycket.

De är i allmänhet friska men det är viktigt att välja en seriös uppfödare. De hängande öronen måste rengöras regelbundet och klorna ska klippas, då hunden är för lätt för att slita ner dem själv. Den relativt korta nosen gör att de inte tolererar hetta så bra. Rasen har vissa vanligare hälsoproblem; man ska vara uppmärksam på och undersöka hundarnas hjärta, höfter, leder och ögon. De blir lätt överviktiga så det är viktigt att tänka på att om man vill skämma bort denna glada och kärleksfulla sötnos bör man ta med den på promenader, leka med den eller kela – vilket den älskar – och inte falla till föga när den tigger mat.

”En främling är bara en vän jag ännu inte mött”

Det är ett citat av skådespelaren Will Rogers och det passar bra för att beskriva cavalierens temperament. Som vakthund är den hopplös. Den älskar alla, både människor och djur. Den leker och kelar urskillningslöst och är glad för det mesta. Den trivs lika bra med att följa med ut och gå som att ligga hos dig på soffan och bli klappad. Eftersom den så gärna vill vara till lags är det viktigt att träna den med mjuk hand och positiv respons. Den är intelligent, tycker oftast att lydnadsövningar är roliga och älskar att få beröm. Den är känslig för hårda tillsägelser. Cavaliern är i regel ganska tystlåten och följsam och kan passa väldigt bra som förstahund. Barnvänlig, liten, snäll, kelig och lekfull: ett hem med en Cavalier King Charles spaniel är alltid fullt av kärlek.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel