Beagle – en snäll och aktiv hund


Beageln är en godlynt och glad hundras som älskar att leka. Det är ursprungligen en jakthund med ett fantastiskt luktsinne.

beagle

Med en beagle har du aldrig tråkigt. Glad, lekfull, snäll och ganska olydig: beaglen kan vara den perfekta familjehunden.

En nos på fyra ben

Så har beaglen blivit beskriven. Denna medelstora engelska hundras har väldigt gamla anor och ett fantastiskt luktsinne. Den är framavlad för att nosa upp och driva mindre djur såsom harar och kaniner. Istället för att rida på en häst gick jägaren till fots tillsammans med en flock beaglar, vilket förklarar både hundens begränsade storlek och att den kommer så bra överens med andra hundar. Idag tränas rasen också för att nosa fram droger och annat på flygplatser. Med sitt överlägsna luktsinne och harmlösa uppsyn passar den perfekt för jobbet.

Beaglen blir cirka tio till femton år gammal och har en mankhöjd på 33-41 centimeter. Det är en förhållandevis frisk hundras, men till följd av en viss ansvarslös avel lider den av potentiella hälsoproblem såsom höftfel och epilepsi. Valparnas höfter bör alltid undersökas och det är extra viktigt att undvika att de äter mer än de ska. Inga hundar mår bra av övervikt och här kan det bli en utmaning – dessa små charmiga, kompakta hundar är nämligen sällsynt glupska.

Som kuriosa kan nämnas att Snobben och Björnligan i Kalle Anka är beaglar, även om det kan krävas en viss god vilja för att se likheten.

Omvårdnad

Det är viktigt att vara medveten om att detta är en väldigt atletisk och aktiv hundras. Den behöver motioneras en till två timmar om dagen, gärna i naturen. Som allra lyckligast är den när den får nosa runt och spåra. Med sitt starka luktsinne och jaktinstinkt är det en svårtränad hund. När den hittar något att nosa efter kan den glömma bort allt annat; den har en tendens att springa iväg och kommer inte alltid när man ropar på den. Eftersom beaglen är så matglad är det bra att motivera den med små matbitar under träningen, som behöver vara vänlig och tålmodig.

Pälsen är kort, tjock, vattentät och varierar i färg. Den vanligaste färgkombinationen är vitt och brunt, ibland med svarta inslag. Även om den kan fälla en del är pälsvården enkel. Den behöver inte borstas så ofta och den är lätt att bada – vilket är tur då beaglen är väldigt nyfiken och älskar att rulla runt i allt möjligt.

Allas bästa vän

Beaglen är en högljudd hund. Den både skäller och ylar väldigt mycket och den berättar när någon eller något närmar sig. Man ska dock inte förvänta sig att beaglen kommer att fungera som vakthund – den är snäll mot alla, glad och stabil i humöret och umgås gärna med nya besökare.

Det godmodiga temperamentet har gjort beaglen väldigt populär. Det är en väldigt barnvänlig hund som älskar att leka. Som alltid ska förstås barnen lära sig hur de ska vara med hundar – både för deras och hundens skull. På grund av hundens stora aptit är det också bra att inte störa när den äter.

För en aktiv familj kan detta vara den perfekta hunden. Den älskar att röra på sig och leka, den är glad och snäll och den avskyr att bli lämnad ensam. Alla som vill ge sin hund mycket motion och sällskap, som har tålamod och överseende med att den kan stjäla mat, springa iväg och ibland strunta i vad den blir tillsagd och som tycker om rasens glada och godmodiga lynne kommer att trivas med en beagle.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel

Innehåll i denna artikel