Barnvänliga hundar - hundraser som passar barnfamiljen


Barn och hundar gillar ofta att umgås ihop. Forskning visar att barn som växer upp med hund i familjen utvecklar ansvarskänsla, empati och omtanke. Det är dock inte alla hundraser som passar ihop med barn och därför gäller det att välja en barnvänlig hund. Här kan du läsa mer om vad som gör en hundras barnvänlig samt vilka raser som är bra familjehundar.

barnvänliga hundraser

Vad är en barnvänlig hundras?

Olika hundraser har olika egenskaper och vissa av dessa lämpar sig bättre för hushåll med barn. Här kan du läsa mer om egenskaper som klassas som barnvänliga:

  • Hunden ska vara snäll och ha ett lugnt temperament.
  • Hunden ska vara familjekär och känna kärlek till hela familjen. Hunden bör inte vara en så kallad enmanshund.
  • Hunden ska ha en energinivå som passar familjens aktivitetsnivå.
  • Hunden ska vara lättskött och anpassningsbar. Om den är för krävande finns det risk att hundens behov inte kan tillgodoses av barnfamiljen.
  • Hunden ska vara av lagom storlek. Om den är för liten kan barnet skada den, men det ska inte heller vara så stor att den kan vara farlig för barnet.
  • Hunden ska klara av hårda tag från barnet. Små barn har inte full kontroll och kan ibland krama eller klappa hunden för hårt.
  • Hunden måste klara av att inte alltid vara i centrum.

Fyra hundraser som passar barnfamiljen

Det finns många hundraser som passar barnfamiljer, men vissa är särskilt lämpade. Här listar vi fyra av dessa. Kom håg att det finns många andra raser som är mycket bra i barnfamiljer, men som inte får plats på just den här listan.

Golden Retriever

Golden retrievern är en av de populäraste familjehundarna. Det är en mycket familjeorienterad och snäll hund som passar mycket bra i hem med småbarn. Golden retrievern har ett lugnt temperament och kräver måttlig motion. Det enda negativa är att de fäller mycket hår och kräver mer trimning och skötsel än vissa andra hundraser.

Labrador

Labradorer är glada, atletiska och barnvänliga. En labrador är ofta intensiv som valp, men en vuxen labrador passar utmärkt både med barn och vuxna. En labradorvalp kan kräva hård träning för att mogna och därför är det viktigt att se till att ni som familj har den tiden. Labradorens päls är lättskött vilket är ytterligare en fördel. Tänk på att det finns både sällskapslabradorer och jaktlabradorer. Den renodlade jaktlabradoren är mindre lämplig för barnfamiljen, men det finns flera labradorer som passar för båda användningsområdena.

Irländsk setter

Den röda irländska settern är en intelligent hund med en varm personlighet och härlig energi. Det är en fågelhund som passar mycket bra ihop med barn. Det är en barnvänlig hund med ett stort tålamod och gott humör. Det är dock en hundras som kräver mycket motion och passar därför bäst i aktiva familjer. Ytterligare nackdelar kan vare att de är envisa och fäller en del hår.

Cavalier king Charles spaniel

Cavalier king Charles spaniel är en anpassningsbar hundras som passar mycket bra i barnfamiljer. Den är lagom stor och lättlärd. Den kräver inte heller lika mycket motion som ovanstående raser vilket gör att den även lämpar sig för familjer som bor i lägenhet.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel