Vilka hundraser är allergivänliga?


Det finns ett antal hundar som passar bättre för pälsdjursallergiker då de kan bada ofta och inte fäller hår. Läs mer om pudel, labradoodle och wheaten terrier.

hundraser för allergiker

För den som är allergisk mot hundar finns det tyvärr ingen hundras som är helt allergifri, men vissa hundraser skapar inte lika mycket allergiska reaktioner. Det som allergiska personer reagerar på är allergener som finns i hundens saliv och hud. Denna mängd allergener kan variera mellan olika hundraser, men också mellan individer inom rasen. Det innebär att en hundallergiker kan reagera olika starkt på olika individer från samma hundras. För den som köper en valp är det viktigt att veta att det kan ta upp till ett år innan hunden har fått sin vuxenpäls.

Hundraser för allergiker

Pudel

En av de mest allergivänliga hundarna är pudeln, som kan fungera att ägas av en person med mer lindrig hundallergi. Fördelen med pudeln är att den bör badas varje eller upp till varannan vecka, vilket gör att de allergiframkallande hudflagorna sköljs bort. Pudelns lockiga päls gör också att epitelen hålls närmare huden vilket innebär en lägre exponering. En pudel kräver regelbunden pälsvård som bör påbörjas redan när pudeln är en valp. För att se om en hund utlöser allergi går det bra att umgås med hunden inomhus och se om det leder till någon reaktion. Pudlar har ett trofast, alert, intelligent och aktivt temperament. Dvärgpudlar upplevs ofta som spralliga medan mellanpudlar är mer krävande. Rasen kräver rätt mycket motion, som längre promenader eller simturer. Det fungerar oftast väl att ha pudlar i barnfamiljer, då pudlar och barn går väl ihop.

Labradoodle

Många personer med pälsdjursallergi brukar tåla rasen labradoodle, som är en korsning mellan pudel och labrador. Labradoodle har liksom pudeln en päls som är välmående av att tvättas regelbundet och ofta. Även om tvätten minskar mängderna allergener från pälsen är allergenerna i hundens saliv fortfarande kvar på en hög nivå. Det kan därför vara bra att träna en labradoodle att inte slicka personer med allergi. Labradoodlen har ett mjukt temperament och tränas därför bäst med positiv förstärkning. För att labradoodlen inte ska vara alltför krävande behöver den regelbunden aktivering och motion. Det resulterar i en trevlig och harmonisk hund som är lätt att ta hand om. Labradoodlen är familjevänlig och passar bra även med mindre barn. Något som har gjort hundrasen populär är att de kommer i många olika färgvarianter, som vit, creme, aprikos, brun, svart, röd, silver och grå.

Irish softcoated wheaten terrier

Denna medelstora terrierras från Irland är livlig, självständig och tuff till sitt temperament. Den passar bra ihop med en aktiv familj där ägaren är bestämd och envis. Terrierns päls behöver mycket vård och den måste badas och kammas regelbundet. Rasen behöver måttligt med motion och träning och är en bra familjehund som älskar barn. Hunden är en god vallare och alert vakthund, men den attackerar inte inkräktare utan varnar med sitt skall. Irish softcoated wheaten terrier har en stark jaktinstinkt och är därför pigg på att jaga harar och andra små djur den får syn på utomhus. Rasen passar väl som brukshund och inom agility. Den behöver uppfostras och socialiseras från en tidig ålder, precis som övriga hundar.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel

Innehåll i denna artikel