Engelsk springer spaniel – ett energiknippe


Snäll, aktiv och tillgiven – den engelska springer spanieln är det perfekta valet för en familj som vill ha en hund med massor av energi och leklust.

engelsk springer spaniel

Den engelska springer spanieln är en stötande och apporterande hund för jakt på småvilt, företrädelsevis fåglar. Hunden ska söka av terrängen på skottavstånd från jägaren, markera villebrådet, stöta upp det, vänta och sedan hämta det. Apporterande hundar kan bära en fågel i munnen utan att skada bytet och brukar älska att bita i och hämta saker och ibland lekbitas försiktigt.

Ursprungligen fanns ingen större skillnad på springer spaniels och cockerspaniels; det var först under 1800-talet som raserna skildes åt. Man ville skapa en springer spaniel som liknade den hund som förekom på många konstverk från 1500-talet. Springer spanieln är större och kraftigare byggd än cocker spanieln, samt förekommer inte i lika många färgkombinationer, bara i vitt med svartbruna fläckar. Den väger 20-24 kilo, mankhöjden är 46-53 cm och livslängden cirka 9-15 år. Det är en medelstor hund som är symmetriskt byggd, kompakt och stark med halvlång päls. Förr brukade man kupera den viftande svansen men det är idag olagligt i många länder, däribland Sverige.

Rasen finns i två olika varianter. Den ena är avsedd för jakt och är snabbare, har mer energi och jaktinstinkt. Den andra är avlad som utställningshund och har lite längre päls samt kortare nos och öron.

Omvårdnad

Springer spanieln är en atletisk hund som har massor av energi. Den behöver mycket motion, mental stimulans och sällskap. Den har ett mycket vänligt temperament, är social och barnvänlig och fungerar bra ihop med andra hundar. Om den lämnas ensam för mycket och inte motioneras eller tränas mår den dåligt och kan bli destruktiv och skällig.

Den kräver inte särskilt mycket pälsvård. Den fäller måttligt hela året och bör borstas ibland. Det är också bra att klippa pälsen på insidan av öronen för att underlätta ventilationen eftersom de långa, hängande öronen lätt kan orsaka infektioner. Andra förekommande är höftledsdysplasi och en allvarlig genetisk sjukdom som kallas fucosidas. Den uppträder hos vuxna hundar och orsakar så allvarliga problem att de sjuka hundarna sällan blir äldre än fyra år. Avelshundar ska helst ha genomgått DNA-test för att undvika denna sjukdom.

Ett allvarligt, om än ovanligt problem inom rasen är (även hos cockerspanielar) SOA, ”sudden onset aggression”. Hundar som lider av detta kan gå till attack helt oprovocerat. Efter några minuter lugnar den sig och visar ingen aggression mot personen den attackerat. Troligtvis handlar det om en sorts epileptiska anfall och kan inte tränas bort, då de inte är medvetna handlingar. Antiepileptika kan hjälpa men ibland finns ingen bot för sjukdomen.

Dessa genetiska problem hos rasen gör att det är extra viktigt att vända sig till en seriös uppfödare.

En aktiv vän som gärna välkomnar främlingar

Springer Spanieln är lättränad och mån om att vara till lags. De är framgångsrika i många hundsporter och även snälla och fantastiska familjehundar. De kan skälla på ljud men när främlingar kommer till hemmet är de bara glada över att ha hittat nya vänner. De är lekfulla, intelligenta och entusiastiska men deras starka jaktinstinkt gör att man måste vara beredd på att hunden kan springa iväg om den får upp ett spår. De fungerar bra med barn, följer gärna med överallt och älskar att simma.

För en aktiv familj som vill ha en både energisk och tillgiven hund är springer spanieln ett mycket bra val.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel