Dvärgschnauzer – den perfekta sällskapshunden


Dvärgschnauzer är resultatet av en korsning som avlades fram mellan schnauzer och dvärgpinscher. Rasen uppstod i Tyskland på 1800-talets slut och hade på den tiden främst uppgiften att fånga råttor i hemmen och vakta gården.

Dvärgschnauzer

Idag är rasen ännu mer förfinad och har avlats på egenskaper som gör att den är en perfekt sällskapshund för såväl en barnfamilj som för ett hushåll med en person. Dvärgschnauzern kan även användas till hundsporter så som agility och rallylydnad eller aktiviteter där den får arbeta med nosen, till exempel spår och nose work.

Hälsa och temperament

Dvärgschnauzern anses vara en mycket frisk och välmående ras och lever i regel många år. De flesta individer blir runt 15 år gamla om de håller sig från åldersrelaterade sjukdomar och besvär. Den vanligaste åkomman som drabbar rasen är olika former av ögonsjukdomar.

En dvärgschnauzer har i regel mycket god kondition och klarar av att motioneras eller leka långa stunder. Den har lätt för att varva upp och vara alert, men även lika lätt för att varva ned och vara passiv. Rasen är nyfiken, lekfull och har lätt för att lära. Dess goda kondition gör rasen uthållig i aktiviteter, något som är uppskattat i främst agility och spår. De flesta individer har mycket nära till skall, vilket en del anser vara besvärligt.

Den dvärgschnauzer som redan från valp får bekanta sig med små barn kommer att passa bra in i barnfamiljen och vara mycket barnvänlig.

Utseende och kroppsbyggnad

Detta är en ras som räknas till små hundar och de har en mankhöjd på mellan 30-35 cm, dess vikt uppgår till ungefär 4-8 kg. Kroppsbyggnaden är kompakt och kraftig med en ståtlig hållning som ger ett självsäkert uttryck. Huvudet kännetecknas av den rastypiska skäggväxten och de stora buskiga ögonbrynen, detta ihop med den pigga och skarpa blicken gör att rasen kan se något arg och bestämd ut.

Det finns flera färger som förekommer inom rasen, både enfärgade och flerfärgade. Det finns två färger, svart och vit, som är godkända som enfärgade, då ska inga tecken i andra färger förekomma. Därtill finns det två kombinerade färgsättningar vilka är peppar/salt och svart/silver. I de kombinerade färgerna är det ofta en grundfärg och sedan en annan färg på ögonbryn, ben, bröst och skägg. Det förekommer dock spräckliga färger där pälsen är till exempel både grå och svart.

Pälsvård

Pälsen ska vara sträv med en del underull och den kräver en del regelbunden pälsvård. Täckhåren är smutsavvisande och står emot både smuts och väta på ett effektivt sätt. Underullen bör kammas helst varje vecka för att den inte ska tova sig och därtill bör resterande hårrem trimmas av professionell hundtrimmare ungefär en gång i kvartalet.

De hundar som är aktiva inom utställning trimmas oftare för att skägg och ögonbryn ska vara välformade samt för att den kraftigare behåringen på både fram- och bakben ska vara välansade. När pälsen sköts korrekt och vårdas med jämna mellanrum är detta en ras som inte fäller, något som uppskattas av de allra flesta.


Redaktionen
Hundar.se
Innehåll i denna artikel